Elevii din Franţa, miraţi de paza din şcolile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-un schimb de experienţă, între un colegiu parizian şi un liceu bucureştean, un grup de elevi francezi şi-a petrecut Paştele în România Impresiile copiilor francezi au scos la

Printr-un schimb de experienţă, între un colegiu parizian şi un liceu bucureştean, un grup de elevi francezi şi-a petrecut Paştele în România

Impresiile copiilor francezi au scos la iveală realităţile instituţiilor şcolare de la noi. Cei 20 de elevi ai Colegiului "La Nacelle" din Corbeil-Essonnes, o suburbie a Parisului, care au plecat joi în Franţa, au fost uimiţi de măsurile restrictive impuse încă în liceele bucureştene. Sinceri şi deschişi, francezii au povestit că le-ar fi teamă să înveţe "într-o şcoală unde sunt atâtea camere de supraveghere". Ca o concluzie, după două săptămâni de vacanţă în oraşul de pe Dâmboviţa, copiii spun că "Bucureştiul este un oraş trist, dar cu oameni primitori".

Invitaţii de la Colegiul "La Nacelle" au trăit pe pielea lor cum e să fii licean în cartierul bucureştean Giuleşti, la Liceul "Marin Preda". Au locuit la familiile copiilor români care, la rândul lor, la vară, vor petrece două săptămâni în casele francezilor. Profesorul care a iniţiat acest proiect, denumit "Europa copiilor europeni", spune că, prin vizite anuale, a încercat să schimbe percepţia francezilor asupra României. "De multe ori când am mers acolo, s-a strigat după noi: <> , dar copiii noştri ştiu două-trei limbi străine, sunt civilizaţi şi isteţi", a spus profesorul Ioan Zaporojanu. Cu toate acestea, musafirii au observat şi minusurile românilor atât într-un spaţiu socio-educaţional, aşa cum este instituţia de învăţământ, cât şi pe stradă.

Securitatea în şcoli, înfricoşătoare pentru străini

Cartierele vechi, comuniste, construite pentru muncitorii fabricilor din Capitală i-au posomorât până şi pe cei mai veseli elevi francezi. "Este trist. Nu ne plac culorile blocurilor, nici câinii abandonaţi pe care îi vezi peste tot. În Franţa, este mai multă vegetaţie în oraş, parcurile sunt foarte frumoase, dar aşa este şi aici", au concluzionat Anais (14 ani), Salima (13 ani) şi Asmad (13 ani), luându-i prin surprindere, cu impresiile lor, pe profesorii români.

Un alt mit desfiinţat de către adolescenţii de lângă Paris este cel al "şcolii serioase, cu ore multe, care se fac numai în România". "Orele noastre sunt mai grele", cred elevii francezi. Directorul liceului-gazdă "Marin Preda", Costel Barbălată, îi contrazice imediat: "Profesorii de la colegiul francez consideră că nu sunt diferenţe majore în ceea ce priveşte nivelul de pregătire, dar nu sunt de acord. Cred că sunt uşor sub noi. La ei în şcoală este o amestecătură, sunt şi probleme de adaptare pentru că elevii sunt de naţii diferite. Nu există o înclinaţie către profesii care necesită o pregătire susţinută, ci mai degrabă către pragmatism". Dar cea mai mare problemă pentru elevii de la "La Nacelle" sunt bodyguarzii şi camerele de supraveghere din liceu. "Ne-ar fi frică să învăţăm zi de zi într-o şcoală ca asta. Sunt camere peste tot şi pază!", a mai spus Anais.

"În Franţa, avem doar ouă de ciocolată"

Ultima zi petrecută în România a fost prea scurtă pentru copii. Liceul-gazdă a organizat un meci de fotbal şi o mică petrecere de rămas bun. Băieţii francezi, plini de energie, au intrat imediat în joc. Fetele s-au pregătit de galerie. "Ne-a plăcut foarte mult în România! Eu sunt aici pentru a treia oară şi voi mai veni, cu siguranţă", a spus Anais.

"Ne-a plăcut mult la familiile care ne-au găzduit. Am mers chiar la bunici, în parc, ne-am distrat de minune!", a completat Salima. Copiii au petrecut Paştele în stil românesc, au mers la biserică, au ciocnit ouă roşii şi au gustat din bucatele tradiţionale. "În Franţa, avem doar ouă de ciocolată. Nu putem să le ciocnim pe acelea! E mai bine aici, e atât de diferit!", a mai spus Anais. Printre lucrurile impresionante din România, copiii au enumerat Palatul Parlamentului care este "uriaş, nu am văzut ceva mai mare", castelul Peleş "făcut pentru prinţese", muntele şi parcurile, dar şi faptul că s-au întâlnit cu primarul sectorului 6, Cristian Poteraş. "A dat mâna cu fiecare dintre noi. În Franţa, nu l-am văzut niciodată pe primarul nostru, cu atât mai puţin pe cel al Parisului!", au spus entuziasmate Anais, Asmad, Juliette şi Samantha (14 ani).

La nivelul Capitalei, există cele mai multe proiecte europene între instituţiile şcolare. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Mihaela Florescu, în Bucureşti se derulează 40 de astfel de proiecte bilaterale.

Este trist. Nu ne plac culorile blocurilor, nici câinii abandonaţi pe care îi vezi peste tot. În Franţa, este mai multă vegetaţie în oraş, parcurile sunt foarte frumoase, dar aşa este şi aici."
Anais, (14 ani), elevă la Colegiul "La Nacelle"

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite