Elev bogat, elev sărac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii elevi aşteaptă cu nerăbdare începerea noului an şcolar pentru a se făli cu ultimul tip de mobil cumpărat de părinţi, alţii se întreabă cu ce îşi vor procura ghiozdane

În timp ce unii elevi aşteaptă cu nerăbdare începerea noului an şcolar pentru a se făli cu ultimul tip de mobil cumpărat de părinţi, alţii se întreabă cu ce îşi vor procura ghiozdane şi uniforme .

Julie Săvuică, fiica vedetei de televiziune Dana Săvuică, are 13 ani şi este elevă în clasa a VIII-a la Liceul "Jean Monnet" din Capitală. La fel ca alte mii de copii, va începe şcoala şi se va întâlni cu mulţi copii ale VIP-urilor autohtone, ca Bogdan Stelea, Mircea Geoană sau Gabriela Vrânceanu-Firea.

Şcoala are calculatoare noi cu acces la internet, mobilier elegant, iar opţionalele includ cursuri de balet, teatru şi limbi străine. Oana Dezrobitu este elevă în clasa a VI-a la şcoala din comuna gorjană Drăguţeşti. Chiar dacă nu are nici ghiozdan, nici uniformă, fata aşteaptă cu nerăbdare să înceapă şcoala.

Liceul "Jean Monnet" din Capitală este unul cu fiţe. Situat în cartierul Primăverii, unul dintre cele mai selecte din Bucureşti, este celebru pentru faptul că, de ani de zile, aici învaţă odraslele politicienilor şi ale vedetelor autohtone. Ca urmare, este una din puţinele unităţi şcolare care beneficiază de cele mai bune dotări: calculatoare, acces la internet, săli de sport spaţioase. Clasele au mobilier nou şi elegant, iar de la ferestre nu lipsesc jaluzelele verticale.

La acest liceu va începe de mâine şcoala, Julie Săvuică, fiica vedetei de televiziune Dana Săvuică. Julie este elevă în clasa a VIII-a şi este colegă cu mulţi copii ai VIP-urilor, precum Bogdan Stelea, Mircea Geoană sau Gabriela Vrânceanu-Firea.

Daniela este foarte mulţumită de profesorii acestei şcoli. "Sunt foarte activi, deschişi la minte şi se implică foarte mult atunci când observă că un elev are înclinaţii către un anumit domeniu. Pot spune că este o şcoală în stil american", ne-a mărturisit vedeta de la Euforia TV. Pentru cei care doresc, Liceul "Jean Monnet" oferă şi cursuri extra-şcolare de balet, dans modern, teatru sau limbi străine.

Julie a optat însă, în favoarea unor cursuri de canto, la şcoala Crinei Mardare, vocalista trupei "Sfinx Experience". Pentru a o spijini în noua sa minicarieră artistică, organizatorii banchetelor claselor a XII-a, au invitat-o pe Julie să interpreteze două melodii, în cadrul festivităţii care a avut loc în incinta liceului, în această vară.

Cel puţin cinci tabere pe an

La capitolul tabere, şcoala din cartierul Primăverii stă foarte bine. În medie, sunt cel puţin cinci tabere pe an. În vara care tocmai a trecut, Julie a avut ce povesti acasă după un întreg circuit la mănăstirile din Moldova. Organizatorii de tabere s-au gândit că nu este bine să neglijeze excursiile interne, fiindcă elevii au nevoie de cunoştinţe solide în materie de geografie naţională.

Că tot s-a renunţat la fondurile şcolii şi clasei, părinţii copiilor care studiază la "Jean Monnet" s-au mobilizat şi au strâns bani pentru orice nevoie a instituţiei. În general, se practică donaţia. Fiecare părinte, dacă doreşte, poate să contribuie pentru a le asigura micuţilor cele mai bune condiţii de studiu.

Încă din primii ani de şcoală, elevii sunt educaţi într-un spirit ecologic. Au fost învăţaţi că reciclarea produselor de papetărie este un lucru care poate împiedica defrişarea pădurilor. Drept pentru care, elevii aduc maculatura la şcoală, iar o firmă de reciclare o preia.

Încă din clasa a VIII-a, Julie se va pregăti intens anul acesta pentru tezele unice pe care le va susţine la română, matematică şi geografie. Dar nu are nicio teamă. La română este o elevă foarte pricepută în ale scrisului, la matematică va începe câteva meditaţii, iar la geografie, tatăl său s-a oferit să îi fie îndrumător. Dana mărturiseşte că fiica sa nu a avut niciodată nevoie de ajutor la temele pentru acasă: "Încă din clasa întâi, Julie şi le-a făcut singură.

Nu a fost nevoie de ajutorul meu, fiindcă s-a descurcat foarte bine. Dacă va fi cazul, îi pot explica câte ceva pe la fizică, fiindcă eu am terminat liceul la acest profil".

Nu are încă uniformă, dar abia aşteaptă să înceapă şcoala

Oana Dezrobitu are 12 ani şi este în clasa a VI-a la şcoala generală din comuna gorjană Drăguţeşti. Fetiţa a ştiut ce înseamnă sărăcia încă din ziua în care a deschis ochii. Chiar dacă nu are nici uniformă, nici ghizdan nou, Oana abia aşteaptă să meargă la şcoală. "Nu am ghiozdan nou, nu a mai avut mami bani să-mi cumpere. Şi nici uniformă nu am. Dar de luni mă duc la şcoală. Îmi place foarte mult să învăţ!", mărturiseşte fetiţa, care are în grijă doi frăţiori mai mici.

Tatăl este plecat în sat cu băiatul cel mare, iar mama în oraş. Casa familiei Dezrobitu este sărăcăcioasă. Gardul din cărămidă s-a dărâmat, iar poarta de metal este legată cu sârmă, dar tot stă să se prăvălească. Ştefan Dezrobitu are 37 de ani şi este tatăl a patru copii: doi băieţi şi două fete. "Suntem săraci şi trăim din groapa de gunoi a municipiului Târgu Jiu. Mai mergem şi adunăm peturi pe care le vindem. Pe copii nu i-am trimis niciodată la cerşit sau la gunoaie", spune tatăl.

Lipsurile pe care le-a îndurat Oana nu au împiedicat-o să înveţe bine la şcoală. În clasele I-IV, ea a obţinut mai multe menţiuni. Tatăl său spune că era mai bine atunci, pentru că învăţa la unitatea şcolară din Voinigeşti. Acum, de un an, a fost mutată la şcoala generală de la Drăguţeşti. "Este altceva. Clasa a V-a a fost mai grea, nu a mai luat menţiune. Să vedem ce face anul acesta. Dar este un copil bun, care vrea să înveţe", o laudă tatăl.

" Am zis să nu-i cumpăr haine la mâna a doua"

Fetiţa spune că îi place foarte mult limba română. "Îmi place să citesc. Poveştile îmi plac şi, din când în când, le mai spun şi fraţilor mei mai mici ce am citit. Le spun poveşti seara, când stăm în casă. Ziua mai este de făcut treabă-n curte, cu mami", mărturiseşte Oana. Camera în care locuiesc fata şi fraţii săi are trei paturi, o masă aşezată lângă fereastră şi un dulap vechi şi ros de carii.

Fata scoate din dulap câteva haine. Vrea să ne arate ce i-au cumpărat părinţii pentru noul an şcolar: un trening şi o pereche de adidaşi roz. "Am dat 150 de mii de lei pe adidaşi şi vreo 300 pe trening. Am mers la magazin. Am zis să nu îi cumpăr haine pentru şcoală la mâna a doua. Doar pentru astea şi pentru vreo 10 caiete am avut bani. Mai cumpărăm pe parcurs. Nu ştiu ce vom face cu uniforma", ne-a mărturisit tatăl. Deşi Oana se uită cu tristeţe la vechiul său ghiozdan rupt pe la colţuri, se arată optimistă: "Lasă, tati, că-l mai iau pe ăsta!".

Nici Ştefan Dezrobitu şi nici soţia sa nu au un loc de muncă. El este zilier prin sat, iar Ileana, nevasta sa, merge şi sortează peturi la groapa de gunoi. "Au fost şi zile când nu am avut bani de pâine. Nu este uşor, dar am făcut tot posibilul ca să fie bine pentru copii, să nu sufere de foame", spune tatăl. Chiar dacă viaţa familiei Dezrobitu înseamnă o luptă continuă pentru supravieţuire, părinţii Oanei speră într-un viitor mai bun pentru copiii lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite