Elena Băsescu frecventează un mediu cu grad mare de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Protecţie şi Pază este structura care răspunde direct de securitatea Elenei Băsescu. Generalul Lucian Pahonţu, directorul SPP, a explicat pentru Adevărul care sunt riscurile la

Serviciul de Protecţie şi Pază este structura care răspunde direct de securitatea Elenei Băsescu. Generalul Lucian Pahonţu, directorul SPP, a explicat pentru Adevărul care sunt riscurile la care este expus un demnitar şi cum previne serviciul evenimentele nedorite.
- După ce martorul anonim prezent la şedinţa unde se judeca procesul lui Hayssam a şocat prin dezvăluirea privind planul de răpire, SPP a dat un comunicat prin care spunea că măsurile de protecţie în cazul Elenei Băsescu au fost suplimentate. Se ştia de riscul unei răpiri?
- Nu s-a pus niciodată problema în acest fel. Fiica preşedintelui beneficiază prin lege de dreptul la pază din partea SPP. De anul trecut, a început să frecventeze un mediu ce presupune un grad mai mare de risc. Mă refer aici la prezentările de modă, la spaţiile publice unde este prezentă, alte locuri unde este înconjurată de multă lume. Din aceste motive am hotărât, pe baza unei analize documentate, să suplimentăm măsurile de protecţie. Povestea cu răpirea nu are nicio legătură.
- Ce presupun măsurile de protecţie pentru o persoană precum Elena Băsescu?
- Fiecare demnitar, în funcţie de rangul său, are asigurat un anumit nivel de protecţie, pe o scară de la 1 la 4. Desigur, şeful statului şi premierul sunt beneficiarii cei mai importanţi. Nu vă pot spune decât că fiica preşedintelui este undeva pe treapta a treia, ca nivel de protecţie.
- Aţi vorbit de măsuri speciale de protecţie pentru unii demnitari. şi fiica preşedintelui se încadrează aici?
- Cazurile speciale sunt demnitarii care schiază, spre exemplu. Aici am avut mult timp o problemă cu pregătirea agenţilor. Trebuie să ai grijă la eventualele accidentări şi la ceilalţi schiori care pot acroşa involuntar "obiectivul". şi cei care înoată sau fac scufundări sunt cazuri speciale. Este de înţeles faptul că o "scanare" prealabilă pe fundul mării cade tot în sarcina noastră.
- Este posibil ca o altă stuctură să fi ştiut despre planul răpirii şi să nu fi informat SPP?
- SPP hotărăşte planul de măsuri pentru fiecare caz în parte, după o consultare cu alte structuri implicate. Mă refer aici la Poliţie, Jandarmerie, SRI şi altele. Aceste instituţii ne comunică orice informaţie ce ne-ar putea fi utilă. Un scenariu precum cel al răpirii de care vorbiţi nu putea să nu ajungă şi la SPP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite