Elefantul Gaya a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elefantul Gaya, cel mai iubit locatar al Grădinii Zoologice din Capitală, a murit sâmbătă la prânz. Potrivit conducerii Grădinii Zoologice şi necropsiei realizate de Direcţia

Elefantul Gaya, cel mai iubit locatar al Grădinii Zoologice din Capitală, a murit sâmbătă la prânz. Potrivit conducerii Grădinii Zoologice şi necropsiei realizate de Direcţia Sanitar-Veterinară, elefantul Gaya, în vârstă de 48 de ani, a murit de bătrâneţe, în urma insuficienţei cardiorespiratorii. Încă din primăvară, elefantul a refuzat să mai intre în amplasament, temperaturile scăzute afectându-l, acesta ajungând să sufere de artrită.
Gaya era singurul elefant indian din România şi unul dintre cei mai bătrâni din Europa, în contextul în care un elefant trăieşte în libertate aproximativ 60 de ani. Gaya a fost adusă în România în 1972 de la un circ din Rostock. Pachidermul avea atunci 14 ani şi a devenit în scurt timp atracţia Grădinii Zoologice din pădurea Băneasa. Spaţiul exterior pus la dispoziţie pahidermului, de Grădina Zoologică, era de 800 metri, mult mai restrâns faţă de spaţiul optim, ce ar trebui cuprins între 1-2 hectare. Animalul, ce consuma zilnic 200 kilograme de hrană, a fost îngrijit timp de 12 ani de doamna Fiţa, una dintre puţinele persoane pe care Gaya le tolera. "Aproape în fiecare săptămână îmi aduceam nepoţelul la Grădina Zoologică şi de fiecare dată primul lucru pe care voia să-l vadă era elefantul", a povestit aceasta. Gaya a fost incinerată cu ajutorul unei firme specializate. Decizia ca pahidermul să fie incinerat a fost luată ca urmare a inaplicării variantei împăierii animalului. Cauza pare a fi inexistenţa, în România, a persoanelor specializate în împăierea animalelor de talie mare, dar şi costurilor mult prea ridicate. Pentru scoaterea elefantului din zona în care a murit, conducerea Grădinii Zoologice a închis sâmbătă accesul publicului. Ridicarea şi transportul pahidermului, cu o înălţime de aproape 3 metri şi o greutate de 4 tone, au necesitat folosirea unei macarale speciale. Conducerea municipalităţii a cerut specialiştilor de la Zoo să ia legătura cu asociaţii pentru protecţia animalelor şi cu alte grădini zoologice sau circuri pentru achiziţionarea unui alt elefant. Totuşi, nu ne putem aştepta să vedem un alt animal la Zoo mai curând de vara anului următor din cauza dificultăţilor de transport. Potrivit viceprimarului general Răzvan Murgeanu, municipalitatea este dispusă să facă un efort financiar considerabil pentru aducerea unui alt elefant la Zoo, pentru că, în ultimii ani, Gaya a reprezentat principala atracţie a vizitatorilor. Atât conducerea Primăriei Capitalei, cât şi cea a Grădinii Zoologice se gândesc la amenajarea unui spaţiu mult mai generos pentru un elefant, dar singura soluţie este o nouă locaţie. Aici ar urma să fie creat un ambient cât mai apropiat de condiţiile în care animalele trăiesc în libertate. Primăria Capitalei are deja un proiect pentru o nouă grădină zoologică modernă, însă problema o reprezintă lipsa unui spaţiu adecvat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite