Electroputere, suspendată de la BVB din cauza anunţului de privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul AVAS, că negociază privatizarea companiei, a oferit investitorilor jumătate de oră pentru a specula preţul acţiunilor Anunţul desemnării companiei ce urmează să cumpere

Anunţul AVAS, că negociază privatizarea companiei, a oferit investitorilor jumătate de oră pentru a specula preţul acţiunilor

Anunţul desemnării companiei ce urmează să cumpere Electroputere Craiova a făcut ca producătorul de locomotive să înregistreze, în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare de ieri de pe piaţa de capital, o creştere a gradului de capitalizare cu 1,4 milioane de euro. BVB a suspendat însă de la tranzacţionare titlurile Electroputere.

AVAS a publicat anunţul privind începerea negocierilor pentru vânzarea pachetului majoritar cu Al Arrab Contracting chiar în timpul şedinţei bursiere. La o cotaţie de 0,284 lei pe titlu, capitalizarea companiei Electroputere a fost de 35,26 milioane de lei, de 2,84 ori mai mare decât capitalul social al firmei craiovene. La ora 12:00, acţiunile întreprinderii craiovene se tranzacţionau la preţul de 0,284 lei pe acţiune, cotaţie apropiată de limita maximă de variaţie admisă, de 15%. Asta după ce, la sfârşitul zilei anterioare, titlurile Electroputere au închis şedinţa la preţul de 0,25 lei.

Desemnarea Al Arrab Campany drept titular al negocierilor privind privatizarea Electroputere s-a făcut după ce, iniţial, în procesul de privatizare statul mai dispunea de ofertele a doi contracandidaţi: A5 Invest Caransebeş şi Grup Feroviar Român. Comisia de negociere a hotărât eliminarea acestora pentru că documentele de participare nu au îndeplinit condiţiile prevăzute prin dosarul de prezentare şi de legislaţia din domeniul privatizării. Criteriul principal avut în vedere de AVAS în desemnarea Al Arrab a fost influenţat de nivelul investiţiilor care se vor face în prima perioadă de după privatizare.

Electroputere va fi privatizată cu saudiţii de la Al Arrab

Criteriul care a contat în alegerea companiei din Orientul Mijlociu a fost cel referitor la investiţiile asumate

După şase lansări la privatizare şi nenumărate chinuri privind găsirea unei soluţii cât de cât viabile, statul a hotărât cu cine să înceapă discuţiile de vânzare a Electroputere Craiova.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va începe negocierile de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni de la Electroputere Craiova cu Al Arrab Contracting Company Limited. Potrivit AVAS, firma din Regatul Arabiei Saudite a fost practic singura companie care a mai rămas în cursa de privatizare după evaluarea ofertelor, acumulând cel mai mare punctaj. "Următorul pas în cadrul procesului de privatizare desfăşurat după metoda negocierii pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile, îl reprezintă negocierea clauzelor contractuale", se arată în comunicatul oficial al AVAS.

Astfel, pachetul de acţiuni va fi vândut prin negociere, în cadrul căreia ponderea preţului pachetului de acţiuni să fie de 20%. Criteriul principal în evaluarea ofertelor este nivelul investiţiilor care se vor face, atât al celor sub formă de capital de lucru, cât şi a celor vizând regruparea activităţilor în primul an de activitate. Compania Al Arrab are în prezent 3900 de angajaţi şi este specializată în construcţii industriale mari cum ar fi: proiecte de căi ferate, linii aeriene, sisteme de telefonie şi centrale electrice. Compania, ce dispune de un portofoliu de contracte în valaroade de nouă miliarde de euro, are sucursale în Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Iordania.

În cadrul ultimei încercări de privatizare a cunoscutei întreprinderi craiovene, AVAS a scos, pe 20 februarie 2007, la vânzare 62,82% din capitalul social.

Veşti bune dinspre piaţa de capital

Iniţial, cinci companii şi-au exprimat interesul pentru privatizarea Electroputere Craiova: A5 Invest SRL Caransebeş, Grup Feroviar Român SA, Vienna International Holding SRL, Al Arrab Contracting Holding SRL, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado.

După analiza documentelor de participare, în procesul de privatizare au rămas trei ofertanţi: A5 Invest Caransebeş, Grup Feroviar Român şi Al Arrab Companz Ltd.

După ce AVAS a anunţat începerea negocierilor de vânzare a pachetului majoritar al Electroputere Craiova cu Al Arrab Contracting Company Limited, acţiunile producătorului craiovean de locomotive s-au apreciat cu 14,98% în prima parte a şedinţei bursiere de ieri.

Astfel, preţul de tranzacţionare la care ajunsese un titlu era de 0,284 lei, cotaţie care s-a apropiat de limita maximă de variaţie admisă, de 15%. Titlurile Electroputere au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul de 0,25 lei. Ulterior, Bursa de Valori Bucureşti a hotărât suspendarea tranzacţiilor cu acţiuni Electroputere. Motivul a fost acela al publicării anunţului AVAS chiar în timpul şedinţei de tranzacţionare, fapt considerat factor ce ar fi putut influenţa evoluţia titlurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite