Electrocasnicele vechi, obligatoriu la REMAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor dori să scape de un televizor, un calculator sau un frigider vechi nu vor mai putea să-l lase la colţul blocului, ci vor fi nevoiţi să-l ducă la centrele de colectare. Producătorii

Cei care vor dori să scape de un televizor, un calculator sau un frigider vechi nu vor mai putea să-l lase la colţul blocului, ci vor fi nevoiţi să-l ducă la centrele de colectare. Producătorii de aparate electrice şi electronice vor fi obligaţi ca, până în luna aprilie, să se înregistreze la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului ca firme care colectează aceste deşeuri.
În caz contrar, producătorii nu-şi vor mai putea vinde produsele. La preţul de pe raft al unui produs va fi afişată o aşa-numită "taxă vizibilă", astfel încât cumpărătorul va şti cât va costa reciclarea aparatului. Aceste reguli au intrat în vigoare de la începutul acestui an, ca urmare a transpunerii în legislaţia românească a Directivei europene privind echipamentele electrice şi electronice.
Amenzi de 200 de milioane lei pentru firmele care nu plătesc reciclarea
Fiecare firmă va primi un număr de înregistrare, care va fi comunicat reţelelor de magazine unde îşi distribuie echipamentele. Fără acest număr, producătorii nu vor mai avea voie să-şi vândă produsele. Garda de Mediu şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor aplica amenzi între 100 şi 200 de milioane de lei pentru nerespectarea acestei prevederi. Ministerul Mediului susţine că, în acest fel, producătorii existenţi vor plăti în mod echitabil pentru gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice colectate. Directiva are ca obiective prevenirea apariţiei deşeurilor de echipamente electrice şi electronice prin reutilizarea, reciclarea şi valorificarea lor. Înainte de ‚89, operaţiunea se numea "3 R" - "recuperare, reciclare, refolosire". Costurile de gestionare pe care le vor suporta, în primă fază, producătorii acestor tipuri de deşeuri vor deveni aşa-numita "taxă vizibilă", care se anexează preţurilor din magazin, astfel încât cumpărătorul va şti cât costă produsul cumpărat şi cât va costa reciclarea lui.
Consumatorii îşi vor duce aparatul vechi la punctele de colectare
Pentru gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, producătorii se pot asocia în organizaţii colective sau pot acţiona individual. Până la 31 decembrie 2006 va trebui să apară cel puţin un punct de colectare în fiecare oraş cu peste 20.000 de locuitori. În momentul de faţă există 93 de puncte de colectare, dintre care 47 în judeţe, 39 în oraşe cu peste 100.000 de locuitori şi 7 în Bucureşti. Colectarea acestor deşeuri de la populaţie se va face prin predarea echipamentului vechi la magazin. O altă posibilitate este predarea aparatului, de către populaţie, direct la punctul de colectare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite