Electrica vrea să se listeze la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii companiei analizează şi posibilitatea vânzării pe piaţa de capital a unor pachete minoritare la fostele fililale sau la cele pe care încă le deţine. După succesul obţinut

Reprezentanţii companiei analizează şi posibilitatea vânzării pe piaţa de capital a unor pachete minoritare la fostele fililale sau la cele pe care încă le deţine.

După succesul obţinut cu listarea Transelectrica şi perspectivele optimiste în ceea ce priveşte Transgaz, o nouă companie din domeniul energetic ar putea fi lansată pe Bursă. Electrica, societate deţinută de stat, ar putea intra pe piaţa de capital în următorii trei-cinci ani.


Electrica ar putea vinde la Bursă participaţiile minoritare pe care le deţine la filialele sale privatizate şi să se listeze într-un interval de trei-cinci ani, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Corneliu Stan, la seminar pe teme de energie.

Societatea de stat a privatizat, până acum, cinci dintre cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a electricităţii. Printre pachetele minoritare pe care le mai deţine Electrica la fostele sale filiale se numără 19% la CEZ Distribuţie, respectiv la CEZ Vânzare. Aceste două companii au rezultat în urma separării impuse de Uniunea Europeană a activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei.

Totodată, Electrica este acţionar cu 25% din capitalul Enel Banat Distribuţie, Enel Dobrogea Distribuţie şi cu 37% la Enel Energie.

La E.ON Moldova Furnizare şi la E.ON Moldova Distribuţie, compania mai deţine câte 27% din capital. La ultima filială privatizată, Electrica Muntenia Sud, procentul care va rămâne la stat, odată cu finalizarea vânzării (cel mai târziu termen fiind primul trimestru al anului viitor), va fi de 20%.

Bani din pachete minoritare pentru investiţii

Electrica are şi proiecte de producere a energiei, atât investiţii greenfield, cât şi achiziţii de centrale în ţară sau în străinătate. "Pe Bursă, am putea scoate pachete minoritare sau o parte din ele pentru a face rost de fonduri pentru investiţii", mai spune Stan.

Pe de altă parte, o alternativă ar fi vânzarea pe Bursă a unor pachete minoritare ale celor trei filiale neprivatizate pe Bursă. Ultimele trei companii de distribuţie de electricitate neprivatizate sunt Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord. "Varianta agreată de noi este să consolidăm compania şi apoi să o listăm", subliniază directorul Electrica.

Potrivit acestuia, societatea este interesată să deţină, în cel mult trei ani, capacităţi de producţie. "Strategia noastră este să dezvoltăm compania, după care va fi privatizată prin bursă sau o altă metodă", a adăugat Stan. Proiectele Electrica includ deţinerea a 50 MW de energie eoliană, într-un interval de doi ani, 30 MW de energie hidro produsă în microhidrocentrale şi 5 MW pe biomasă.

Totodată, compania este interesată şi de unele centrale ale Termoelectrica. "Facem un studiu şi pentru producerea de energie fotovoltaică", conchide Stan.

Pe de altă parte, strategia guvernului vizează posibilitatea de a păstra cele trei filiale Electrica rămase în portofoliul statului, pentru a le integra alături de principalii producători de energie în cadrul unei noi companii. Aceasta ar urma să fie listată la un an de la înfiinţare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite