Ehud Olmert: "Să ne pregătim pentru durere, lacrimi şi sânge"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

graniţa cu Siria, unde au fost localizate miliţiile Hezbollah. Nici rachetele miliţiilor şiite nu au contenit să cadă în nordul Israelului. La aprobarea Cabinetului de securitate, armata

graniţa cu Siria, unde au fost localizate miliţiile Hezbollah. Nici rachetele miliţiilor şiite nu au contenit să cadă în nordul Israelului. La aprobarea Cabinetului de securitate, armata israeliană continuă ofensiva terestră din Liban până la fluviul Litani.
"Trebuie să ne pregătim pentru durere, lacrimi şi sânge", a spus premierul israelian Ehud Olmert, avertizând că în următoarele zile este exclusă o încetare a acţiunilor militare. Potrivit oficialilor de la Tel Aviv, armata israeliană are nevoie de încă zece zile pentru a îndepărta miliţiile Hezbollah de la graniţa cu Libanul. Pentru aceasta, numărul trupelor terestre israeliene în Liban va fi dublat.

Tel Avivul, pregătit pentru un schimb de prizonieri
Potrivit cotidianului "Haaretz", premierul israelian ar fi dispus să facă schimb de prizonieri cu Hezbollah, informaţie neconfirmată însă oficial. În 2004, Tel Avivul a predat 400 de palestinieni şi 23 de libanezi în schimbul a patru corpuri neînsufleţite ale unor militari israelieni răpiţi. Totodată, premierul Olmert i-a cerut omologului britanic, Tony Blair, "o forţă militară internaţională de interpunere eficientă", ca o condiţie esenţială pentru încetarea conflictului. Pe de altă parte, preşedintele american George W. Bush a declarat că "deocamdată nu vor fi trimise trupe în Liban", iar avioanele cargo ale SUA, care se presupune că duceau arme Israelului, au fost ieri întoarse din drum.

UE mizează pe Damasc şi Teheran
În acest timp, miniştrii de externe din UE, care au avut ieri o întâlnire la Bruxelles, caută soluţii pentru încetarea conflictului. Franţa şi Germania caută ajutor la ţările arabe. În timp ce ministrul de externe francez, Philippe Douste-Blazy, mizează pe ajutorul iranian, omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, face apel la ajutorul Siriei. Nici Teheranul, nici Damascul nu s-au arătat până acum dornice să intervină activ în soluţionarea conflictului din Liban. Ba mai mult, Iranul aseamănă acţiunea Israelului cu cea a lui Hitler şi cere ţărilor musulmane să aprovizioneze Hezbollahul cu arme. La rândul ei, Siria se arată iritată de atacurile israeliene în oraşul Hermel, chiar la graniţa siriană, unde s-au refugiat miliţiile şiite Hezbollah. Liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, a ordonat armatei sale să se pregătească de o eventuală acţiune militară.

Sondaj: Israelienii vor asasinarea liderului Hezbollah
Majoritatea israelienilor vor continua operaţiunile militare din Liban, chiar şi după tragedia de la Cana, unde au fost ucişi 52 de civili libanezi. Aceasta o arată un sondaj publicat ieri de "Maariv". Peste 80 la sută din repondenţi cred că armata israeliană ar trebui să-l asasineze pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite