Eficienţa vitaminelor, contestată de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii danezi susţin că, în unele cazuri, suplimentele nutritive pot fi periculoase pentru sănătate . Vitaminele şi suplimentele nutritive se numără printre cele mai căutate

Cercetătorii danezi susţin că, în unele cazuri, suplimentele nutritive pot fi periculoase pentru sănătate .

Vitaminele şi suplimentele nutritive se numără printre cele mai căutate medicamente, o treime din populaţie apelând la această formă de medicaţie.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga avertizează că vitaminele A, E şi C nu au niciun efect vizibil asupra sănătăţii, deoarece, în unele cazuri, ele chiar înrăutăţesc starea generală a pacienţilor.


Cercetarea realizată de specialiştii danezi vine să demonteze mitul importanţei vitaminelor pentru organism, în contextul în care 40 la sută din femei şi 30 la sută din bărbaţi iau câte o capsulă de vitamine pe zi. În timpul cercetării, echipa de specialişti a analizat 67 de studii în care au fost implicaţi peste 230.000 de femei şi bărbaţi.

Aceştia au ajuns la concluzia că niciunul dintre studii nu conţine informaţii suficiente pentru a se sublinia faptul că suplimentele pe bază de vitamina A, E sau C contribuie la păstrarea sănătăţii. Cercetarea a inclus şi o analiză asupra seleniului şi a betacarotenului.

"Nu am găsit nicio dovadă care să susţină ideea că antioxidanţii reduc riscul de deces la o vârstă fragedă, în cazul persoanelor sănătoase sau al celor cu diverse afecţiuni. Cercetarea noastră arată că persoanele incluse în studiu, cărora li s-a administrat antioxidanţi precum betacaroten şi vitamina A sau E, prezintă un risc crescut de deces la o vârstă mică", a explicat Goran Bjelakovic, coordonatorul studiului realizat la Spitalul Universitar Copenhaga din Danemarca.


Risc de mortalitate


Vitamina A este legată de realizatorii studiului, de o creştere cu 16 la sută a riscului de deces, betacarotenul, pigmentul găsit în morcovi, roşii şi broccoli, prezintă o creştere a riscului asupra sănătăţii cu şapte la sută, iar vitamina E, un risc de patru la sută. "Nu există dovezi care să susţină ideea folosirii antioxidanţilor de către oamenii sănătoşi, pentru a preveni apariţia diverselor afecţiuni, şi nici dovezi care să arate că vitaminele şi suplimentele îi ajută pe bolnavi să se facă mai bine.

Mai mult, s-a observat că betacarotenul, vitaminele A şi E chiar cresc riscul de mortalitate. Despre vitamina C şi seleniu, nu putem formula încă o concluzie referitoare la efectul lor negativ sau pozitiv asupra sănătăţii, deoarece este nevoie de mai multe cercetări", se arată în raportul realizat de cercetători la încheierea studiului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite