Eficienţa economiei a crescut în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eficienţa economiei a crescut în 2009
Eficienţa economiei a crescut în 2009

România a urcat cu patru poziţii în topul mondial al competitivităţii, dar la infrastructură avem cea mai proastă notă.Infrastructura, sănătatea şi educaţia sunt punctele slabe ale României, iar stabilitatea economiei şi mărimea pieţei sunt punctele tari. Ocupăm locul 64 din 133.

Forumul Economic Mondial a realizat clasamentul pe 2009 al competitivităţii mondiale, în care România s-a plasat pe locul 64, după ce, în 2008, ocupase locul 68.

Între statele membre ale Uniunii Europene, economia românească se plasează pe poziţia a 24-a, urcând două poziţii de pe penultimul loc ocupat în 2008, se arată într-un comunicat al Grupului de Economie Aplicată - partenerul din România al Forumului Economic Mondial.

Raportul Forumului se bazează pe date statistice din 2008 şi pe un sondaj în rândul managerilor efectuat în primăvara acestui an. Punctajul obţinut în acest an de România este de 4,11, faţă de 4,1 în 2008, pe o scară de la 1 la 7, unde scorul mai ridicat indică o competitivitate mai bună a economiei.

Puncte tari, puncte slabe

România a înregistrat cel mai slab punctaj în ceea ce priveşte infrastructura (2,67), situându-se pe poziţia a 110-a din cele 133 de ţări incluse în raport, şi pe ultimul loc în UE, după acest indicator. Economia românească a obţinut scoruri slabe şi la indicatorii privind sănătatea şi educaţia de bază, şi la „pregătirea tehnologică“, indicator care plasează România tot la extremitatea inferioară a blocului comunitar.

Pe de altă parte, România devansează Grecia, Portugalia sau Italia în ceea ce priveşte stabilitatea macroeconomică, ocupând poziţia a 75-a în lume, însă este depăşită semnificativ la acest capitol de Bulgaria, care se plasează pe locul 45.

Gradul de sofisticare a pieţei financiare plasează România pe locul 56.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite