Efectele impozitării, anulate de oferta redusă a Bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neclarităţile legate de modul de impozitare au avut un impact temporar în piaţă Aderarea la Uniunea Europeană precum şi oferta limitată au atenuat, spun analiştii, impactul pe care

Neclarităţile legate de modul de impozitare au avut un impact temporar în piaţă

Aderarea la Uniunea Europeană precum şi oferta limitată au atenuat, spun analiştii, impactul pe care impozitarea cu 16% a acţiunilor vândute în mai puţin de un an de la cumpărare l-ar fi putut avea asupra pieţei româneşti de capital. Desele schimbări legislative sau lipsa unei culturi investiţionale continuă să rămână principalele cauze ale reticenţei faţă de bursa autohtonă.

Paul Brendea, analist la SSIF Prime Transaction SA, susţine că modul de impozitare nu s-a reflectat vizibil, până în momentul de faţă, în activitatea bursieră. Luând în calcul numărul de conturi deschise la bursă în ultimul an, dar şi valoarea tranzacţionată totală şi capitalizarea pieţei sau evoluţia indicilor bursieri, analistul concluzionează că impactul impozitării nu pare să fi fost unul ridicat. "Aderarea României la Uniunea Europeana şi oferta limitată de acţiuni la bursă au reuşit să amortizeze eventualele efecte neplăcute ale introducerii impozitului de 16%", explică Paul Brendea. În primele şase luni, investitorii străini au cumpărat acţiuni în valoare de 3,21 miliarde de lei, în timp ce achiziţiile rezidenţilor s-au ridicat la 3,83 miliarde de lei.

Taxarea câştigurilor nu îndepărtează investitorii

Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest, consideră că "taxele şi impozitele practicate în momentul de faţă pe piaţa românească de capital nu intră în primele zece motive care afectează decizia de investire". Analistul PrimeTransaction consideră că o parte din investitori au ocolit bursa românească din cauza neclarităţilor legislative. "Cred că motivul principal pentru care Bursa a pierdut din investitori este bâjbâiala continuă a instituţiilor de reglementare. Este foarte greu ca investitorul să-şi facă un plan pe termen lung, când este posibil ca în fiecare lună să vină o altă reglementare, care are toate şansele să schimbe radical situaţia", subliniază Paul Brendea. Nu mai departe de primăvara acestui an, un nou val de nemulţumiri a fost declanşat pe piaţa românească de capital, ca urmare a neînţelegerilor privind data până la care trebuie plătit impozitul aferent câştigurilor obţinute din tranzacţii pe piaţa bursieră, precum şi modul de calcul al acestei taxe. Analiştii spun însă, că astfel de situaţii nu au reuşit să bulverseze decât pe moment deciziile investitorilor.

La rândul său, Marian Lupu, director general adjunct la Estinvest Focşani, apreciază că impozitarea cu 16% a acţiunilor deţinute mai puţin de 365 de zile nu a determinat neapărat pierderea investitorilor străini, cât din rândul investitorilor români, care ar fi trebuit să fie stimulaţi să fie activi pe piaţă. "Unii clienţi se uită şi la impozite când vor să-şi marcheze profiturile, şi chiar decid să păstreze acţiunile în portofolii pentru a evita impozitarea cu 16%", ne-a declarat analistul Estinvest. Dacă păstrarea impozitului de 1% nu a fost posibilă, analistul spune că o soluţie ar fi fost taxarea progresivă, în funcţie de valoarea plasamantului, cel puţin până la formarea unei pieţe puternice şi solide.

Impozite practicate pe pieţele din Europa Centrală şi de Est

Legislaţia actuală aplicabilă pieţei româneşti de capital nu include scutiri de la plata impozitelor în funcţie de perioada de deţinere sau o taxare progresivă, în funcţie de valoarea plasamentelor.

Câştigurile obţinute, în 2006, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din vânzarea acţiunilor la mai puţin de un an de la data cumpărării acestora, au fost impozitate cu 16%. Aceasta, după ce, în primăvara anului trecut, cine a cumpărat şi a vândut acţiuni la bursă în perioada iunie-decembrie a fost taxat cu acelaşi impozit.

"România nu are cele mai mari impozite pe piaţa de capital din regiune. Cred că problema principală care afectează bursa românească este lipsa de educaţie financiară", este de părere Răzvan Paşol. De exemplu, la câştigurile obţinute din vânzarea titlurilor de valoare pe piaţa de capital din Polonia, impozitul este de 19%. În Cehia, aceste câştiguri sunt scutite de impozite, dacă acţiunile au fost deţinute peste şase luni (în cazul societăţilor pe acţiuni), şi cinci ani (în cazul societăţilor cu răspundere limitată). În Slovacia, dacă acţiunile au fost deţinute pe o perioadă mai mare de trei ani, câştigurile obţinute nu se impozitează, iar sub acest interval, scutirea rămâne valabilă dacă valoarea tranzacţiei este mai mică de 50.000 de coroane slovace. În Ungaria, câştigurile din tranzacţiile bursiere sunt impozitate cu 25%.

România nu are cele mai mari impozite pe piaţa de capital din regiune. Cred că problema principală care afectează bursa românească este lipsa de educaţie financiară.
Răzvan Paşol
directorul general al Intercapital Invest

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite