Educaţie cu biciul şi prin înfometare pentru şapte copii din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte fraţi, cu vârste până-n 12 ani, din localitatea suceveană Putna, au fost descoperiţi de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava, în casa părintească, bătuţi,

Şapte fraţi, cu vârste până-n 12 ani, din localitatea suceveană Putna, au fost descoperiţi de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava, în casa părintească, bătuţi, plini de păduchi şi lihniţi de foame.
Cei care le-au făcut zilele amare copiilor sunt chiar cei care le-au dat viaţă. Ajunşi în Centrul de primire minori în regim de urgenţă din Suceava, micuţii spun că nu vor să-şi mai amintească de părinţi şi de casa unde au trăit până la începutul acestei săptămâni. "Venea beată. Venea şi ne întreba de ce nu am făcut mâncare şi curăţenie în casă. Se supăra şi lua biciul de la cai şi ne bătea", ne-au povestit cele două fetiţe mai mari ale familiei Cenuşă, de 10 şi 12 ani, despre comportamentul mamei lor.

"Eu nu puteam să văruiesc, că sunt copil"

Tremurând, una dintre copile ne-a relatat şi momentul în care au fost luaţi din casa părintească de autorităţi: "Când am plecat, am văzut-o pe mama, dar nu i-am făcut cu mâna. Ea a ţipat, dar domnii care ne-au luat i-a zis să facă curat în casă, şi a doua zi poate să vină să ne ia. Trebuia ieri, dar n-a venit. Înseamnă că nu a făcut curat. Eu nu puteam să văruiesc, că sunt un copil.

Nu mai vrem acasă", ne-a spus fetiţa de 12 ani. Deşi ar fi trebuit să fie la şcoală de mulţi ani, niciunul dintre cei şapte fraţi nu a călcat vreodată pragul unei unităţi de învăţământ. "Când s-a ajuns la copii era ora 13.00. Stăteau singuri de la ora 6.00 şi probabil că nu i-ar fi băgat nimeni în seamă până seara târziu. Erau plini de paraziţi, flămânzi şi speriaţi. Atât ei, cât şi vecinii cu care am vorbit au spus că erau bătuţi cu biciul de mamă, mai ales când aceasta se îmbăta", ne-a declarat directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Ionel Ivan.

"Ni i-a luat ca să nu ne mai dea alocaţia!"

Soţii Gheorghe şi Niculina Cenuşă neagă toate acuzaţiile care li se aduc şi spun că îi vor reclama pe cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava că le-au furat copiii. "Copiii se creştea unii pe alţii. Doar nu s-a întâmplat nimic niciodată cu vreunul din ei, nu a ieşit din curte în stradă, nu şi-a dat în cap cu nimic, nu înţeleg de ce ni i-a luat. Numai ca să nu ne mai dea alocaţia de 400 de lei care o primeam în fiecare lună. Asta că aveau râie şi păduchi e scorneli, ca să ne facă de râs pe noi în sat", ne-a declarat, senină, mama celor şapte copii. Tatăl copiilor neagă şi el că i-ar fi bătut pe micuţi şi că i-ar fi lăsat să moară de foame. Direcţia pentru Protecţia Copilului Suceava şi Poliţia au început o anchetă în acest caz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite