Ecoumaniştii vor distribuirea corectă a resurselor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Gaia Mater, unul dintre pionierii protecţiei mediului, promovează solidaritatea şi militează pentru drepturile oamenilor, ca părţi ale naturii . Cunoscută pentru acţiunile

Organizaţia Gaia Mater, unul dintre pionierii protecţiei mediului, promovează solidaritatea şi militează pentru drepturile oamenilor, ca părţi ale naturii .

Cunoscută pentru acţiunile umanitare din toată lumea, Gaia Mater (în traducere "Mama Pământ") e o reţea internaţională de ecologişti care are programe umanitare în întreaga lume şi promovează activităţi în beneficiul oamenilor care suferă din cauza climei, prin susţinerea voluntariatului şi dezvoltarea reţelelor de întrajutorare. Conştienţi că resursele naturale sunt greşit distribuite, voluntarii Gaia Mater vor să contribuie la o folosire raţională a lor.

Organizaţia a fost înfiinţată în 1979 şi e una dintre puţinele care promovează ecoumanismul în ţări africane precum Congo, Somalia sau Rwanda. Gaia Mater urmăreşte cu prioritate îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Belgrad (1975) şi a Acordului pentru Pământ (UNESCO 2000) privind educaţia şi protecţia echilibrului mediului natural. "Plagiatorii lui Nostradamus previzionează catastrofe uriaşe pe termen scurt cu care se va confrunta umanitatea din cauza încălzirii globale şi pe fondul unei activităţi industriale mai mari.

Ei vorbesc despre generarea mai multor gaze cu efect de seră. Dar, după cercetările făcute de noi, am constatat că toate acestea sunt numai minciuni şi manipulări", afirmă Marc Carl, preşedintele Gaia Mater. El mai spune că accidentele climatice au apărut şi în alte secole şi vor apărea în fiecare epocă, temperaturile vor varia, dar toate acestea sunt normale. "Cantitatea totală de energie folosită de omenire pe Pământ e de opt ori mai mică decât cantitatea de energie primită de la Soare. Oamenii pot produce mult mai mult cu condiţia să nu polueze astfel încât să pună sănătatea celorlalţi în pericol", ne asigură Marc Carl, care citează multe studii în favoarea părerilor sale.


Încălzirea globală nu descrie corect fenomenele


Membrii Gaia Mater susţin că "încălzirea globală" e un concept impropriu pentru a descrie acest fenomen global, deoarece încălzirea actuală e la un nivel scăzut şi se înscrie în limitele istorice ale fluctuaţiilor de temperatură. Ei spun că toate aceste "alarme" privind încălzirea globală au surse euro-americane, interesate să facă profit de pe urma oamenilor creduli. Membrii organizaţiei, conştienţi că mulţi oameni au de suferit din cauza capriciilor vremii, au deschis filiale în toate zonele defavorizate. Multe dintre programele lor sunt făcute pentru populaţiile africane sau cele din ţările asiatice aflate în sărăcie din lipsă de resurse.


Apa potabilă, produsă din apa mării


Programul Aquaris e unul dintre cele mai importante proiecte pentru distribuţia corectă a apei. Prin Aquaris, Gaia Mater propune furnizarea apei potabile la un preţ scăzut, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările mai puţin dezvoltate, care au nevoie de apă. Pentru a garanta cea mai bună calitate a apei, ecoumaniştii spun că soluţia cea mai eficientă ar fi desalinizarea apei mării, pe care să o filtreze şi să o distileze.


"Acest tip de apă poate fi apoi mineralizată, astfel încât să capete un gust plăcut. Dacă o îmbogăţim cu oligo-elementele necesare pentru sănătatea consumatorilor, va fi perfectă", arată Marc Carl. El spune că fiecare centru de apă potabilă ar putea respecta codul ecologic, conform căruia energia cu care se produce apa provine din surse regenerabile, care au un slab impact asupra mediului. De asemenea, transportul trebuie să polueze cât mai puţin, iar PET-urile în care e îmbuteliată apa trebuie neapărat reciclate şi readuse în circuitul de producţie şi distribuţie. "Pentru a produce o apă de calitate superioară, apa e îmbuteliată în sticle de 1-2 litri, iar fiecare bax de apă conţine şase sticle", spune Marc Carl.


Muncitorii locali pot aduna materialele reciclabile


Un alt proiect ecologic al organizaţiei poartă numele Solid-R. Acesta îşi propune ca materialele de construcţie reciclabile să fie strânse de către firmele locale şi să fie refolosite, pe cât posibil, la fundaţia drumurilor.
Aceste firme vor avea ca angajaţi localnicii care nu au serviciu, oamenii cu dizabilităţi şi, în general, persoanele excluse de societate.


Înainte de angajare, fiecare persoană urmează un training cu specialiştii de mediu, care îi învăţă cum trebuie să recicleze fără să dăuneze mediului. În locurile unde se desfăşoară astfel de activităţi, Gaia Mater se asociază cu autorităţile locale pe care le învaţă gratuit cum să creeze firmele şi să folosească cele mai bune practici în reciclare. Prin proiectul Solaris, Gaia Mater încearcă să producă energie prin sisteme hidraulice, panouri solare şi eoliene, în locurile cu lacuri, vânt sau mult soare din ţările africane.

"Vrem să reabilităm cultivarea solului oriunde e posibil şi să recuperăm deşertul pentru orice tip de activitate umană care se poate desfăşura acolo", arată Marc Carl. În domeniul construcţiilor, Gaia Mater a înfiinţat programul Recobat, prin care îşi propune să distribuie resursele umane echitabil şi în acelaşi timp să protejeze mediul. Unul dintre scopurile programului este să creeze la nivel local joburi. Profitul obţinut după construirea clădirilor va fi împărţit între lucrători şi investitori.


Maşinile vechi, recondiţionate gratuit


În prezent, reprezentanţii Gaia Mater desfăşoară un program prin care recondiţionează maşinile vechi şi le dau unor asociaţii caritabile. Denumit Carea, proiectul se desfăşoară în colaborare cu firme specializate, iar persoanele implicate în program sunt foşti şomeri care urmează mai întâi traininguri tehnice.

După ce sunt instruiţi, beneficiarii sunt încurajaţi să creeze singuri firme locale prin care să recicleze maşinile vechi şi poluante, transformându-le. Programul Energy încurajează producerea şi distribuirea energiei electrice la nivel local. Membrii Gaia Mater încurajează localnicii din diverse părţi ale lumii să producă energie "verde", prin respectarea normelor internaţionale de mediu. Prin producerea energiei cât mai aproape de locul unde se consumă, costurile sunt foarte mici, spun reprezentanţii organizaţiei.


În cazul în care e nevoie, sistemul local de producere a energiei electrice poate fi legat la o reţea mai mare. Gaia Mater le dă localnicilor suportul tehnic pentru a folosi cele mai bune metode capabile să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului. De curând, Gaia Mater a creat şi serviciul Vigi-pol, prin care voluntarii se autosesizează în cazul unui dezastru ecologic. Ei anunţă autorităţile locale şi chiar dau în judecată vinovaţii în cazul în care operaţiunile de ecologizare trenează.


Fiecare dintre voluntari poate sesiza autorităţile în cazul în care vede un foc ce irită ochii sau poluează aerul, dacă găseşte gunoaie aruncate în locuri nepermise, dacă află de substanţe nocive aruncate în apă sau constată cazuri de poluare industrială. Din 2007, reprezentanţii Gaia Mater au fost invitaţi să facă parte din Organizaţia Naţiunilor Unite şi să participe la luarea deciziilor umanitare şi de mediu.

Programele Gaia Mater, în discursurile politicienilor

Cea mai bună organizaţie Gaia Mater se află în Franţa, ţara de origine a fundaţiei. În timpul mandatului lui Jacques Chirac, Gaia Mater a reprezentat guvernul francez în toate acţiunile pe care le-a întreprins. Dar mai sunt filiale puternice, susţinute de autorităţi, şi în Spania, Marea Britanie sau Maroc. Organizaţia din Franţa poate fi considerată cea mai de succes, deoarece multe dintre partidele politice franceze au preluat programele fundaţiei şi le-au adoptat ca platforme politice. Mulţi dintre politicienii francezi au acum discursuri ecoumaniste.

În 2002, partidul lui Jacques Chirac a înfiinţat un departament denumit "Ecologie Bleue", care colabora strâns cu autorităţile internaţionale. În 2005, discursul ecoumanist a fost preluat şi de alte partide mai mici, precum Generation Ecologie. Dar, pentru că politicienii nu făceau decât să emită mesaje alarmiste cu privire la încălzirea globală, reprezentanţii Gaia Mater au refuzat să mai colaboreze cu aceştia.

În urma unor dezbateri aprinse, în 2005, reprezentanţii Gaia Mater au reuşit să introducă în Constituţie un capitol pentru mediu. Voluntarii de la Gaia Mater susţin că orice formă de colaborare cu politicienii de care depind deciziile pentru mediu şi oameni e un pas înainte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite