Ecoturismul, blocat de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii străini vizitează cel mai des Delta Dunării şi zonele cu animale sălbatice. Operatorii din ecoturism şi administratorii rezervaţiilor naturale se plâng că autorităţile române

Turiştii străini vizitează cel mai des Delta Dunării şi zonele cu animale sălbatice.

Operatorii din ecoturism şi administratorii rezervaţiilor naturale se plâng că autorităţile române nu se implică deloc în promovarea acestuia în lume. Cu toate că tour-europenii consideră că România are un potenţial remarcabil, ecoturismul românesc nu inspiră destulă încredere turiştilor din vestul Europei, au spus operatorii români la întâlnirea de la sfârşitul săptămânii trecute de la Tuşnad.

"În România, ecoturismul e considerat o nişă foarte îngustă, iar turismul responsabil nu este destul de promovat de către autorităţi", a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism în România (AER). Erika Stanciu, reprezentanta WWF Programul Dunăre-Carpaţi, a spus că birocraţia şi nepăsarea autorităţilor sunt două mari probleme întâmpinate în vederea conservării zonelor protejate şi siturile Natura 2000.

Asociaţia de Ecoturism a dat publicităţii un studiu efectuat în rândul tour-operatorilor străini potrivit căruia turiştii vin în România pentru natura neatinsă de om şi pentru obiceiurile tradiţionale româneşti.
În topul destinaţiilor turistice se află Delta Dunării şi locurile unde trăiesc carnivorele mari ale României.

Documentul arată că un alt element îndrăgit de turiştii străini este ospitalitatea românească. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Ecoturism, informaţiile din studiu vor fi folosite pentru promovarea ecoturismului în străinătate.

Cum se obţine certificarea în ecoturism

În prezent, sistemul de certificare în ecoturism este reprezentat de un document care atestă nivelul ridicat al serviciilor unui operator. Acesta trebuie să includă activităţi responsabile în mijlocul naturii, cu tururi de maximum 15 turişti cu ghizi specializaţi pe zona respectivă. Unităţile turistice trebuie să includă maximum 25 de camere de cazare.

Această certificare este un mecanism prin care AER indică unui posibil investitor felul în care poate să-şi facă o afacere mai verde, mai durabilă şi mai responsabilă. Conservarea naturii trebuie să fie principiul de bază în activităţile ecoturistice, operatorii nu trebuie să promoveze vânătoarea şi activităţile dăunătoare naturii, precum offroad sau skijet.

România are opt unităţi turistice certificate în 2006, iar în acest sezon şapte unităţi sunt în curs de certificare, în special din zonele de munte.

Reprezentanţii AER au arătat că zonele protejate reprezintă 13% din suprafaţa ţării, prin comparaţie cu Bulgaria, care deţine zone rezervate în proporţie de 34% din teritoriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite