Mircea Coșea, la videochatul adevarul.ro: Reducerea TVA nu va duce la scăderea prețurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Mircea Coșea, prezent în cadrul videochat-ului Adevărul și adevarul.ro, a declarat că, în acest moment, nu este oportună introducerea unei cote progresive de impozitare în locul cotei unice pentru că statul nu poate aprecia gradul de colectare a veniturilor la buget în urma aplicării acestei măsuri. În plus, chiar dacă TVA ar scădea de la 24% la 19%, prețurile nu vor fi mai mici.

VEZI AICI TOATE DECLARAȚIILE LUI MIRCEA COȘEA

În teoria economică o cotă unică ajută la eliminarea  economiei subterane, impulsionează investițiile și încurajează consumul. La noi, cota unică nu a împărțit societatea în bogați și săraci. Cota unică la acest moment nu poate fi eliminată pentru că nu cunoștem economia pe care ar aduce-o un alt sistem de impozitare. Mai mult, nu cunoaștem gradul de colectare a veniturilor, care tot scad, pe ce bază aplicăm o altă cotă. VEZI cum face statul milioane de euro din umflarea "şmecherească" a facturilor de apă

Inundațiile vor duce la scăderea PIB-ului cu 0,9-1%

Nu putem să cunoaștem efectele pe care inundațiile le vor avea în România, s-au făcut anumite calculate estimative, care arată rău. Daunele sunt mai mari ca în 2005, ne putem aștepta la o scădere a PIB-ului de 0,9-1%.

Chiar dacă leul este stabilizat, dar ne putem aștepta la o scumpire a leului, iar prețul produselor va crește pentru că noi depindem de 70% din importuri.

Această creștere a TVA ar fi trebuit să fie compensată de o scădere a cotei unice, măcar pentru o perioadă și la nivelul țărilor vecine. În următorii doi ani nu mă aștept la o revenire a mediului investițional.

România nu a avut până acum o strategie anticriză. Eu tot cer o strategie de dezvoltare a României pe termen lung. Suntem membri ai Uniunii Europene cu o structură neuropeană.


Pentru impulsionarea economiei putem să luăm fonduri europene, dar se fac puțini pași în direcția asta pentru că există o anumită clientă politică care vrea să profite și de acest aspect în lipsa banilor publici. Mai mult, nu avem creditare, băncile nu sprijină proiectele europene. O altă cale ar fi parteneriatele cu cei care doresc să investească in România, vedem exemplul Greciei, care a atras multe investiții chineze. Este clar că putem să profităm de acest interes al Chinei.


Pentru a se introduce cota progresivă s-ar putea reduce TVA


Impozitarea progresivă are în vedere acum doar atragerea de bani la buget, dar acest lucru e problematic. S-au redus salariile – impozitele colectate vor fi mai mici pentru că au scăzut veniturile românilor. Cota progresivă nu va aduce mai mulți bani la buget, dar ar putea fi introdusă cum au fost adoptate și alte măsuri pentru creșterea TVA.


Dacă se va reduce TVA să nu ne amăgim că va fi o reducere a prețurilor. Sunt trei categorii de prețuri: cele din supermarketuri au crescut aritmetic pe soft, magazinele de la colțul străzii au introdus și alte costuri și au crescut prețurile și mai mult, iar în ceea ce privește zona nefiscalizată nu putem estima clar care sunt variațiile de prețuri.

Ce le putem oferi investitorilor


Majorarea TVA nu a fost bine primită de nimeni din cauza creșterii inflației, tocmai pentru că va duce la scăderea investițiilor străine. Acest lucru face ca întreprinzătorii își mută afacerile din România. Pe termen scurt, adică 2011, este o măsură bună. Dar aceste țări, care sunt acum sunt stabile, de exemplu Bulgaria sau Ungaria, s-ar putea să aibă probleme în curând. Sistemele lor fiscale au și ele probleme – nu acordă anumite deductibilități pe care noi le oferim. Probabil că vor fi mutate afaceri precum centre de sortare sau colectare, care presupun mai puține modificări fiscale.


Deocamdată nu avem ce să le oferim străinilor pentru că nu știm ce se va întâmplă nici peste două săptămâni. Am avut până acum o forță de muncă mai bine calificată, un sistem fiscal atractiv. Funcționarii publici disponibilizați, de exemplu, nu au o calificare care să le permită să intre în economia funcțională. Probabil ei trebuie recalificați dar acest lucru va dura.

Întreprinzătorii trebuie să reziste până la sfârșitul anului

Au fost prezentate șapte măsuri de revenire a economiei, dar sunt vreo 70.  Sunt micșorări de taxe, nu pentru omul de rând, dar pentru impulsionarea afacerilor. Acestea prevăd, de exemplu, crearea locurilor de muncă care vor crea resurse la buget, facilități privind impozitul pe profit, a plății TVA (anumiți agenți economici se pot uni în plata TVA, dar un singur agent va face plata). Acest plan este la Ministerul de Finanțe să vedem cum pot fi aplicate și ce efort financiar vor presupune.

I-aș sfătui pe afaceriști să se sprijine pe leu, să fie prudenți și să aibă răbdare, să încerce să supraviețuiască până la sfârșitul anului, care va un moment crucial. Este o perioadă de bilanț, poate fi vorba de schimbarea Guvernului sau despre alegeri anticipate, dar și una în care va trebui să apelăm la o consulanță din afară în ceea ce privește economia României. Nu este îndeajuns consultanța FMI, care este strictă. Va trebui să facem apel la experiența celor care au trecut printr-o situație similară. Trebuie să ținem cont că România nu este o țară din zona euro și care aduce avantaje importante Uniunii Europene.

CV Mircea Coșea

Până în 1997, Mircea Coșea a făcut parte din PSDR. În iunie 1997 a fondat împreună cu Theodor Meleşcanu şi Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL în A făcut parte iniţial din grupul parlamentar Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. În martie 2007 a demisionat din PNL şi a aderat la grupul parlamentar naţionalist Identitate, Tradiţie, Suveranitate, alături de deputaţii PRM  în Parlamentul European.

Economistul Mircea Coșea a fost prezent în cadrul videochat-ului Adevărul și adevarul.ro și timp de o ora a vorbit despre criza, efectele masurilor de austeritate impuse de Guvern, alternative și soluții.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite