Economia a mers bine, românii au dus-o prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani, deficitele au fost reduse, PIB-ul a crescut cu 1,5 miliarde de euro, dar populaţia a suportat toate greutăţile crizei.

Trăgând linie după cei aproape patru ani de guvernare PDL, putem spune că economia românească a crescut doar văzută de departe. Statisticile macroeconomice arată destul de bine având în vedere că în aceşti ani am traversat una dintre cele mai profunde crize din istorie.

Deficitul comercial - adică decalajul dintre importurile prea mari şi exporturile prea mici - a scăzut puternic, la fel şi cel al balanţei de plăţi (intrări/ieşiri de capitaluri), iar Produsul Intern Brut a crescut per ansamblu cu 1,5 miliarde de euro.

Văzută de aproape însă, economia românească - aceea pe care o „practică" fiecare familie în parte - arată azi mult mai rău decât în 2008: în timp ce salariile au crescut cu 8%, preţurile au avansat cu 18%, ceea ce înseamnă o scădere cu 10% a puterii de cumpărare.

În acelaşi timp, şomajul a urcat de la 5,8% la 7,2%, iar pensia medie s-a menţinut la un nivel care nu poate asigura oamenilor de vârsta a treia un trai decent.

Atac la leu

În ultima zi a săptămânii trecute, pe când politicienii se luptau cu moţiunea de cenzură, dealerii pieţei valutare interbancare aveau în faţă un fenomen cu incomparabil mai multe efecte asupra buzunarului nostru: cursul leului a intrat într-o zonă cu turbulenţe şi moneda noastră a trecut un nou prag psihologic: 4,4 lei/euro. Şi Bursa a luat-o puţin în jos, dar aici scăderile au fost mai mici de 1%.

Misiunea FMI, în aşteptare

Premierul desemnat Victor Ponta se va întâlni astăzi, la ora 16.00, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene. Întâlnirea va avea loc, la sediul USL, pe fondul suspendării negocierilor, pe care membrii Delegaţiei s-au văzut nevoiţi să le întrerupă până la clarificarea situaţiei politice.



Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat vineri, după căderea Guvernului Ungureanu, că misiunea FMI va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice.

Cea mai stringentă problemă aflată în negociere în cadrul acestei misiuni o reprezenta decizia de majorare a salariilor bugetarilor cu 16%, pentru a le readuce la nivelul din iunie 2010. Acest punct era absolut necesar pentru ca Guvernul să poată majora legal salariile, fără să încalce legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Misiunea urma să evalueze şi stadiul restructurării şi privatizării societăţilor de stat, şi să definitiveze calendarul de majorare a preţurilor la gaze şi energie.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite