Economia Ungariei, pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria e pe cale să se alăture Cehiei şi României şi să intre în recesiune, pe măsură ce medicamentul austerităţii aplicat Europei a redus drastic cererea de exporturi şi a afectat nivelul de consum, scrie "Bloomberg".

Institutul Central de Statistică de la Budapesta a dat publicităţii rezultatele economice înregistrate pe primul trimestru al acestui an. Comparativ cu 2011, Produsul Intern Brut al ţării  s-a redus cu 1,5 la sută, rămânând în urma prognozelor. În Cehia, el s-a redus cu 1%, iar România a alunecat în cea de-a doua recesiune în decurs de patru ani.

"Mare parte din regiune se zbătea deja să obţină creştere economică, chiar şi înainte de escaladarea crizei datoriilor. Ultimele informaţii formează un tablou sumbru, iar politicienii nu pot face mare lucru", crede Neil Shearing, economist la Capital Economics LTD, Londra. Economiile din estul Europei sunt dependente de exporturile trimise către Eurozonă, mai notează "Bloomberg".

Scădere masivă în domeniul construcţiilor

Economiştii se aşteptau la o scădere numai de 0,5 la sută. Aproximativ 50 la sută din ramurile economice au înregistrat stagnări sau reduceri. Astfel, producţia industrială a scăzut cu 1,6 la sută, comerţul intern - cu 7,6 la sută, iar exporturile au avut o creştere de abia cu 0,5 la sută. Industria construcţiilor a înregistrat o reducere masivă, aceasta constituind cel mai mare şoc în economie.

Singura ramură în creştere a fost comunicarea-informatica, datorită extinderii telefoniei mobile pe bandă lată. Speranţa pe trimestrul următor este dată de intrarea în funcţiune a uzinei Mercedes. Ea va contribui la evitarea recesiunii tehnice, dar nu este suficientă pentru a asigura creşterea PIB, afirmă economiştii.

Rezultatele, comentează cotidianul "Nepszabadság", contrazic atât recentele previziuni ale Comisiei Europene care vorbea de o reducere anuală a PIB de 0,3 la sută şi o creştere de unu la sută în 2013, cât şi pe cele ale guvernului Orban - o creştere de 0,1 la sută în acest an şi de 1,5 la sută pentru 2013, potrivit programului de convergenţă Szell Kálmán 2. Dar acest program, menţionează analiştii, conţine măsuri constrângătoare şi majorări de impozite care ar putea determina stoparea creşterii consumului, creditelor şi prin aceasta, a investiţiilor.

1,5% este procentul cu care a scăzut produsul intern brut al Ungariei în 2012.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite