Economia a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru
Economia a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru

Economia României s-a contractat, în al doilea trimestru al acestui an, cu 8,7% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor revizuite ale INS. Cifra este uşor sub primele estimări de la jumătatea lunii august, când Institutul Naţional de Statistică previziona un declin mai sever, de 8,8%.

Produsul Intern Brut (PIB) a fost în trimestrul al doilea de 109,93 miliarde lei, în scădere - în termeni reali - cu 8,7% faţă de intervalul echivalent din 2008. Valoarea PIB este în serie brută, la date neajustate sezonier.

Faţă de trimestrul anterior, PIB-ul a înregistrat o scădere mai moderată, de 1,1%, uşor revizuită în jos faţă de cea estimată anterior, de 1,2%. În acest caz, datele INS sunt ajustate sezonier, iar valoarea PIB este estimată la 120,4 miliarde lei.

Pentru primul semestru, scăderea economică rămâne 7,6%, ca şi în estimarea precedentă, mai arată INS, valoarea PIB fiind de 206,45 miliarde lei (48,8 miliarde euro).

Guvernul ia în calcul pentru 2009 o contracţie economică de 8% - 8,5%. Valoarea PIB este prognozată la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 4,2 lei/euro).

Boc: În trimestrul patru oprim scăderea

Premierul Emil Boc declara la 21 august, la postul public de radio, că în trimestrul al patrulea din acest an căderea economică a României se va opri, iar începând cu primul trimestru din 2010 PIB-ul va începe să crească.

"Comparaţiile între trimestre ne arată o încetinire a căderii economice. Aceste date statistice, alături de semnalele externe pozitive, ne fac să credem că odată cu trimestrul patru vom opri căderea, iar din primul trimestru al anului următor vom relua creşterea economică", a declarat şeful Executivului.

Cu toate acestea, scăderea de 8,7% a PIB-ului României în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut reprezintă al patrulea declin din Uniunea Europeană (UE), faţă de o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele către Biroul European de Statistică, Eurostat.

Cele mai accentuate contracţii ale economiei au fost înregistrate, în trimestrul al doilea, în Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) şi Estonia (-16,6%), la polul opus situându-se Grecia (-0,2%), Cipru (-0,7%) şi Franţa (-2,6%), potrivit Eurostat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite