Economia se topeşte sub efectul caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

indică pierderi de ordinul zecilor de mii de euro, dublate de scăderi ale producţiei în anumite sectoare de activitate, dar şi de cheltuieli suplimentare pentru protecţia angajaţilor. Dacă

indică pierderi de ordinul zecilor de mii de euro, dublate de scăderi ale producţiei în anumite sectoare de activitate, dar şi de cheltuieli suplimentare pentru protecţia angajaţilor. Dacă există domenii norocoase, pentru care vara reprezintă un motor de creştere a vânzărilor, la polul opus, activităţile din construcţii, transporturi, panificaţie, sticlărie se confruntă din plin cu "capriciile" verii. Pierderi semnificative sunt înregistrate de firmele din domeniul transporturilor de mărfuri, mai ales al materialelor de construcţii. "Circulaţia pe drumurile naţionale este restricţionată din cauza căldurii pe timp de zi, lucru ce ne împiedică să ne onorăm contractele aflate în derulare. Or, se ştie că în construcţii orice întârziere se traduce în bani", ne-a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Potrivit acestuia, pierderea medie pe societate variază între 50.000 şi 80.000 de euro pe zi. Situaţia dramatică se menţine şi în domeniul construcţiilor din marile oraşe, unde canicula îi trimite la umbră atât pe muncitori, cât şi pe şefii de echipă. Specialiştii din construcţii apreciază că, pe toată durata verii, productivitatea în acest sector coboară cu cel puţin 20%.
Temperaturile ridicate topesc şi veniturile agenţilor economici din domeniul sticlăriei. Dacă în sector, asigurarea necesarului de apă pentru muncitori reprezintă o constantă indiferent de anotimp, pe timpul caniculei pauzele sunt însă mai dese, fapt ce afectează activitatea cu cel puţin 5%-10% pe lună. "În mod normal, producţia lunară se ridică la 440.000 de dolari, în timp ce în perioadele călduroase coboară până la 400.000 de dolari", explică Traian Rusan, directorul fabricii Sticla Turda.

Creşte factura la energie
Există însă sectoare pentru care perioada verii echivalează cu facturi mai mari la energia electrică. "În această perioadă trebuie să păstrăm temperatura scăzută în toate locaţiile de producţie, în spaţiile de depozitare, dar şi la comercianţi", ne-a declarat Gheorghe Antochi, preşedintele Agricola Bacău. Costuri mai mari apar şi la refrigerare, dar şi la menţinerea unei temperaturi de 2-4 grade Celsius în vitrinele frigorifice din magazinele specializate. Per ansamblu, consumul de energie electrică creşte cu circa 10% faţă de o perioadă normală din punct de vedere termic, Antochi susţinând că acest lucru determină o majorare a cheltuielilor cu utilităţile de cel puţin 1% din cifra de afaceri.

Vara "tufleşte" Bursa
Vara afectează în egală măsură şi activitatea bursieră, ca urmare a prezenţei în număr redus a investitorilor în piaţă. Perioada concediilor a adus şi în acest an volume reduse de acţiuni tranzacţionate, valori zilnice scăzute, ritm apatic. Astfel, ca şi anul trecut, luna iunie a dat tonul vacanţei bursiere. Potrivit datelor statistice ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în luna iunie 2006, valoarea schimburilor perfectate a scăzut faţă de luna mai cu 20,34, iar media de tranzacţionare a coborât de la 7,85 milioane euro/zi la 6,31 milioane euro/zi.

Amenzi de 18.000 RON pentru angajatori
În ultimele cinci zile, Inspecţia Muncii a controlat 78 de firme din domeniul construcţiilor şi panificaţiei, acolo unde mercurul din termometre trece de 40 grade Celsius. Potrivit inspectorului-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Mihai Grossu Soare, în cazul a 70 de firme s-a dispus îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Penalităţile pe care le-au suportat firmele cu nereguli s-au ridicat la 18.000 RON.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite