Economia se menţine pe fundul prăpastiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În al treilea trimestru din 2009, Produsul Intern Brut şi-a atenuat declinul, potrivit Insitutului Naţional de Statistică, dar scăderea anuală a rămas peste 7%. Datele statistice preliminare arată scăderi mai mici în trimestrul al treilea faţă de perioadele anterioare. Cifra vehiculată de INS, de 7%,nu poate fi explicată.

Citiţi şi:


În intervalul iulie-septembrie (trimestrul trei) din 2009, economia românească a avut o scădere de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2008 şi de 0,7% faţă de trimestrul anterior (aprilie-iunie) din acest an.

Reculul este ceva mai atenuat faţă de cel din al doilea trimestru, când scăderile erau de 8,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut şi de 1,1% faţă de primul trimestru. Evoluţia din trimestrul al treilea, evidenţiată în raportarea preliminară a Institutului Naţional de Statistică (INS), ar putea alimenta optimismul românilor, dacă nu cumva anunţă chiar începutul ieşirii din recesiune.

Ceea ce s-a întâmplat însă, per ansamblu, în primele nouă luni nu ne dă prea multe motive de bucurie: contractarea economiei a fost, potrivit INS, de 7,4% faţă de primele nouă luni din 2008, când se consemna o creştere-record de 8,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Altfel spus, se pare că am trecut de punctul cel mai de jos al recesiunii, dar încă mai suntem pe fundul prăpastiei.

DE UNDE VINE ATENUAREA SCĂDERILOR?

Observând compactarea cu două cifre a mai multor sectoare din economie, unii analişti nu-şi explică de ce, per ansamblu, Produsul Intern Brut a scăzut doar cu 7,4% în primele nouă luni. „Consumul a avut un recul de 14%, cifra de afaceri din industrie – de peste 16%, construcţiile – de 22%.

Au fost şi câteva creşteri, dar acestea nu compensează scăderile, astfel încât să ajungem la o medie de 7,4%. Dacă, totuşi, cifra este corectă, singura explicaţie ar fi aceea că statul a aruncat bani în economie“, explică analistul economic Liviu Voinea, direcor executiv al Grupului de Economie Aplicată. El arată, însă, că astfel de măsuri „nu reprezintă o bază reală de creştere, având în vedere dezechilibrele structurale care s-au menţinut în acest an“.

EXPORTURILE ŞI INDUSTRIA, MOTOARELE REDRESĂRII

Economia României ar putea reveni pe creştere în trimestrul IV din acest an faţă de precedentul, consideră economiştii chestionaţi de „Adevărul“. Potrivit acestora, redresarea se va face „doar pe canalul exporturilor, alimentate de cererea externă, în condiţiile în care cererea internă nu poate fi resuscitată“.

Produsul Intern Brut al României, în preţuri curente, este estimat la 497,3 miliarde lei în 2009. Următoarele date despre PIB pentru trimestrul III şi perioada ianuarie-septembrie 2009, în variantă provizorie, vor fi publicate în 3 decembrie.

image

FMI: „Ne aşteptam la mai rău“



Economia României şchiopătează, dar este pe drumul cel bun, susţine Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. El spune că datele privind contracţia economică în trimestrul al treilea au fost mai bune decât anticipa FMI, însă proiecţia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdată menţinută.

„Lucrurile se mişcă în direcţia potrivită, dacă privim redresarea cererii externe, dar şi invers, dacă ne uităm la incertitudinile în plan intern. Există politici care trebuie implementate şi nu există încă un buget adoptat pentru anul viitor“, a declarat Tonny Lybek. Produsul Intern Brut al României a continuat să scadă şi în trimestrul trei, când a fost cu 0,7% mai mic în termeni reali faţă de cel anterior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite