Economia fierbe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială avertizează că veniturile au crescut mai mult decât productivitatea muncii Creşterea economică "peste potenţial", având drept motoare de dezvoltare creditele şi

Banca Mondială avertizează că veniturile au crescut mai mult decât productivitatea muncii

Creşterea economică "peste potenţial", având drept motoare de dezvoltare creditele şi salariile tot mai mari, va crea probleme în România şi în ţările din regiune, avertizează experţii Băncii Mondiale.

În ediţia pe 2007 a Raportului Economic al Băncii Mondiale, experţii instituţiei financiare repetă avertismentele lansate anterior, potrivit cărora dinamica accentuată a creditelor şi rigiditatea pieţei forţei de muncă (fenomen care conduce la creşterea salariilor) provoacă presi uni inflaţioniste. Mai mult, aceşti factori constituie "semne clare de supraîncălzire a economiei", care vor crea probleme pe termen mediu, pentru că - în ţara noastră şi nu numai - productivitatea muncii nu a ţinut pasul cu majorarea veniturilor.

În deschiderea teleconferinţ ei de lansare a raportului, desfăşurată ieri, economistul- şef al Băncii Mondiale la Varşovia, Thomas Blatt Laursen, a arătat că guvernul de la Bucureşti "îşi va permite cu greu o relaxare fiscală în 2007". În plus, măsurile de îmbunătăţire a calităţii finanţelor publice "nu sunt foarte ambiţioase", astfel că actualul nivel al creşterii economice "este improbabil să se menţină.

Referindu-se la dinamica împrumuturilor bancare (principala îngrijorare a oficialilor Băncii Mondiale), Thomas Laursen a recomandat Bulgariei să reducă facilităţile fiscale acordate la creditele ipotecare şi chiar să introducă un impozit pe creditul de consum.

Creşterea veniturilor a provocat "supraîncălzirea" economiei

Oficialii Băncii Mondiale au identificat câteva "semne clare de supraîncălzire a economiei", arătând că principalele motoare de dezvoltare sunt creşterea rapidă a creditării şi salariilor, migraţia forţei de muncă şi relaxarea fiscală. Aceşti factori ar putea duce însă şi la o creştere a presiunilor pe inflaţie, avertizează instituţia financiară.

Raportul Economic Periodic pe 2007 al Băncii Mondiale EU8+2, lansat ieri, în cadrul unei teleconferinţe, repetă avertismentele formulate în ediţia anterioară, referitoare la aceste provocări. În deschiderea teleconferinţei de lansare a raportului, economistul-şef al Băncii Mondiale la Varşovia, Thomas Blatt Laursen - coordonatorul echipei de autori, s-a referit şi la România, arătând că guvernul de la Bucureşti "îşi va permite cu greu o relaxare fiscală în 2007", iar măsurile de îmbunătăţire a calităţii finanţelor publice "nu sunt foarte ambiţioase". De asemenea, cererea internă foarte mare din România are drept efect "supraîncălzirea" economiei, iar actualul nivel al creşterii economice este improbabil să se menţină, o temperare fiind previzibilă chiar în acest an.

Creşterea economică accentuată vine şi ca urmare a mediului extern favorabil, creşterii solide la nivel internaţional, dobânzilor mici şi sentimentului pozitiv al investitorilor în privinţa pieţelor emergente, cum este şi cea românească, potrivit oficialului Băncii Mondiale.

Reformele "au obosit" după aderare

"Intensitatea reformei în regiune a scăzut în general datorită unei oboseli postaderare, a situaţiilor politice instabile şi a capacităţii administrative reduse. Deşi sporadic se întreprind paşi pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, reformele administraţiei publice, justiţiei şi pieţei muncii nu sunt sistematice şi este nevoie de reînnoirea momentului pentru a susţine procesul unei convergenţe rapide reale,", spune Laursen.

Autorii raportului subliniază că deficitele de cont curent au continuat să crească, atingând niveluri foarte înalte în ţările cele mai vulnerabile. În timp ce exporturile continuă să crească puternic în întreaga regiune, cererea internă fulminantă a lărgit deficitele de cont curent la 15% din PIB sau mai mult în Letonia, Estonia şi Bulgaria. Letonia este cea mai vulnerabilă ţară din regiune, dar situaţia justifică de asemenea atenţie în Estonia, Lituania, Bulgaria şi România.

Bulgarii, sfătuiţi să impoziteze creditul de consum

Una dintre cele mai surprinzătoare recomandări formulate de Thomas Laursen se adresează Bulgariei. "Pentru a încetini creşterea creditării, în această ţară ar putea fi redusă deductibilitatea fiscală acordată la împrumuturile ipotecare şi s-ar putea introduce chiar impozitarea creditului de consum".

Reamintim că banca centrală de la Sofia a fost cea care, la sfârşitul anului trecut, a dat tonul relaxării complete a regimului de creditare în estul Europei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite