Economia, abandonată în dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toţi parametrii analizaţi de Fondul Monetar Internaţional arată că economia e bolnavă, cu prea puţine semne de însănătoşire. Începând cu o diferenţă-record de peste 10 miliarde

Aproape toţi parametrii analizaţi de Fondul Monetar Internaţional arată că economia e bolnavă, cu prea puţine semne de însănătoşire. Începând cu o diferenţă-record de peste 10 miliarde de euro între importuri şi exporturi, continuând cu cheltuielile bugetare mai mari decât veniturile cu peste 9% şi încheind cu seria de premiere negative la care nu s-ar fi aşteptat nimeni, indicatorii macroeconomici ar trebui să dea frisoane diriguitorilor de la Palatul Victoria. Pentru prima oară, încrederea economiştilor în industria românească înregistrează valori negative, pe motiv că numărul de salariaţi va continua să scadă, ca şi producţia - în lipsă tot mai acută de comenzi. Pentru prima oară, industria uşoară a înregistrat o scădere a exporturilor, după ce ani de zile a ţinut sus steagul comerţului exterior al României. Iar leul începe să se aprecieze din nou - nesănătos, dar accelerat - faţă de valute, repetând istoria trăită de exportatori anul trecut, imediat după ce BNR a majorat dobânda de intervenţie. Atunci se înregistra o apreciere de peste 8% a leului în aproximativ şase luni, acum avem o apreciere de 1,4% în mai puţin de o lună. Creştere nesănătoasă având în vedere că economia pe care o reprezintă RON-ul nu a crescut nici măcar faţă de ea însăşi atât de mult, darămite faţă de cea pe care o reprezintă euro…
Dar, cui îi pasă?! Faptul că băncile oferă de câteva luni bune dobânzi real-negative (mai mici decât cele mai îndrăzneţe ţinte de inflaţie) nici nu i-a întristat, nici nu i-a bucurat pe oficialii economiei. Cât despre deficitul balanţei comerciale ori cel bugetar, ce să mai vorbim… Cu asemenea parametri, ar trebui să vedem la televizor politicieni îngrijoraţi, răspunzând cu capul în pământ la întrebările crude ale analiştilor, ar fi trebuit să auzim interpelări incendiare în parlament, dacă nu chiar demisii "de onoare" ale unor miniştri din domeniile care n-au dat randament. Deocamdată însă, dobânda real-negativă nu e tratată ca fiind atât de gravă precum chemarea unor foşti demnitari la Parchet, cu familii cu tot; scumpirile-record din ianuarie nu au cum să capteze mai multă atenţie decât întâlnirile de taină de la Palatul Victoria, cu atât mai puţin va concura deficitul de cont curent cu fesul preşedintelui. Ba, unii au găsit "părţi sănătoase" în dezechilibrul balanţei comerciale, explicând că importurile de tehnologie vor contribui la dezvoltarea economică de mai târziu, dar e bine ştiut că statul este cel mai aprig importator, aducând de afară chiar şi mărfuri pe care le produc românii la ei acasă. În fine, e clar că tot ceea ce nu aduce voturi rămâne într-un con de umbră, iar economia, cu cifrele ei bolnave şi perspectivele sale deloc încurajatoare, chiar că nu aduce voturi. Există şi pentru asta o explicaţie: dacă ar intra acest balaur brusc în scenă, mulţi dintre fanfaronii de acum ar pieri pe uşa din dos, zburătăciţi de povara răspunderii şi a neimplicării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite