Economia Turciei reintră pe creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Turciei este pe cale să reintre pe creştere, dar majorarea  deficitului fiscal ar putea afecta procesul de revenire, a declarat John Lipsky, directorul adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters.

În perioada 2007-2007, economia Turciei a crescut cu peste 7% în fiecare an. În primul trimestru al acestui an, economia turcă a scăzut cu aproximativ 10%, ca urmare a crizei financiare izbucnite la nivel mondial, care au afectat grav exporturile, spun analiştii financiari internaţionali. Fondul Monetar Internaţional estimează că economia Turciei va scădea cu 5,1% în 2009.
În ultima perioadă, însă, a crescut puternic încrederea consumatorilor în economia turcă, iar producţia şi piaţa muncii şi-au revenit, a subliniat Lipsky. Totuşi, acesta a subliniat că deficitul fiscal rămâne o problemă.

Reprezentanţii FMI s-au întâlnit ieri cu oficialii Trezoreriei Turciei, ceea ce a dus la scumpirea acţiunilor, deoarece investitorii cred că statul va ajunge la un acord cu Fondul.
Turcia a mai avut un accord stand-by cu FMI, de 10 miliarde de dolari care a expirat în mai 2008. De asemenea, Turcia a purtat discuţii directe cu FMI pentru un accord de aproximativ 45 de miliarde de dolari, dar negocierile au fost suspendate în prima lună a acestui an.

FMI vede o scădere de 5,1% în 2009

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia Turciei va scădea cu 5,1% în 2009. Guvernul ar putea introduce noi reduceri de taxe pentru stimularea economiei şi va anunţa în curând dacă le va extinde pe cele existente. Turcia a suspendat pentru trei luni taxele speciale pe consum, iar acestea se refereau la maşini, electrocasnice, electronice şi case, începând din 15 martie.

Marek Belka, şeful departamentului FMI pentru Europa, a spus joi că Turcia va avea nevoie de o ajustare fiscală pentru a oferi finanţelor publice stabilitate pe termen lung, cu sau fără sprijinul FMI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite