FMI: Economia României va creşte cu 0,5% anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI: Economia României va creşte cu 0,5% anul viitor
FMI: Economia României va creşte cu 0,5% anul viitor

Economia internă va scădea, în acest an, cu 8,5% urmând ca aceasta să-şi revină şi chiar să crească cu 0,5% anul viitor, potrivit raportului privind perspectivele economiei globale realizat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Estimarea privind economia României a fost revizuită de la o proiecţie anterioară de comprimare a Produsului Intern Brut intern (PIB) cu 4,1% anul acesta, avansată în primăvara acestui an.
Totodată, FMI apreciază că rata medie a inflaţiei în România va fi de 5,5% anul acesta, urmând să coboare la 3,6% în 2010. Anul trecut, inflaţia medie s-a plasat la 7,8%.

În privinţa deficitului de cont curent, FMI estimează ajustarea acestuia la 5,5% din PIB în 2009, de la circa 12,4% din PIB anul trecut. Pentru 2010, deficitul balanţei de plăţi al României ar trebui să se menţină aproximativ constant, la 5,6% din PIB.

De asemenea, estimarea pentru deficitul de cont curent a fost revizuită faţă de proiecţia anterioară, înaintată de FMI în primăvară, de 7,5% din PIB.

 Polonia şi Turcia, cea mai mare creştere

Cel mai vizibil îşi vor reveni, din punct de vedere economic, Polonia şi Turcia, informează raportul FMI. Polonia este şi singurul stat din regiune pentru care prognozele indică o creştere reală a produsului intern brut (PIB) în acest an, cu 1%, urmând să se accelereze la 2,2% în 2010. În cazul Turciei, FMI prevede creşterea economiei cu 3,7% anul viitor, după o scădere a PIB cu 6,5% anul acesta.
La polul opus se situează statele baltice (Letonia, Lituania şi Estonia), ale căror economii vor scădea cu 17,4% în acest an şi cu 3,7% în 2010.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite