EIU: Economia României va scădea cu 7,5% în 2009 şi va creşte în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EIU: Economia României va scădea cu 7,5% în 2009 şi va creşte în 2010
EIU: Economia României va scădea cu 7,5% în 2009 şi va creşte în 2010

Compania de cercetare Economist Intelligence Unit (EIU) anticipează o scădere a economiei României cu 7,5% în 2009 şi estimează reluarea creşterii economice din 2010, cu 1%.

EIU nu exclude însă contracţia mai mare a produsului intern brut (PIB) sau prelungirea recesiunii, "mai ales dacă va fi nevoie şi de alte măsuri de austeritate".

"Ne aşteptăm la continuarea scăderii economice, în condiţiile în care consumul intern continuă să se tempereze, urmată de o îmbunătăţire în trimestrul al IV-lea, ceea ce va reduce nivelul contracţiei anuale ca rezultat al efectului de bază. Drept urmare, prognozăm o scădere a produsului intern brut (PIB) real cu 7,5% în 2009", se arată în raportul EIU din septembrie, citat de NewsIn.

Analiştii EIU se aşteaptă la o recuperare "modestă" a economiei în 2010. Aceştia estimează o creştere a produsului intern brut de 1%, "ajutată de corecţia cursului de schimb la începutul lui 2009".

Declinul economiilor din zona euro în 2009 şi în 2010 ar urma să ducă, potrivit analiştilor, la înrăutăţirea pieţelor de export ale României, iar investiţiile vor fi deteriorate prin dificultatea de obţinere a finanţării externe şi prin restrângerea creditului.

Raportul mai arată că "există riscul ca recesiunea să se adâncească sau să se prelungească şi mai mult decât în scenariul nostru de bază, mai ales dacă va fi nevoie şi de alte măsuri de austeritate în 2010 şi 2011 pentru a aduce deficitele bugetare în linie cu ţintele UE".

"Cu toate acestea, pachetul de asistenţă externă va ajuta guvernul să finanţeze deficitul bugetar şi deficitul de cont curent şi ar trebui să prevină o contracţie mai puternică a producţiei", susţin analiştii EIU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite