Banca Mondială: Economia globală va scădea cu 3% în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a afirmat astăzi că economia mondială se va contracta cu aproape 3% în 2009, faţă de 1,75% cât estimase în martie.

"Chiar dacă ritmul de creştere va reveni în 2010, ritmul recuperării economice este în continuare incert, iar populaţia săracă din statele în curs de dezvoltare va fi în continuare afectată de şocuri", a declarat Zoellick, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe a grupului informal G8, ce reuneşte cele mai industrializate state, relatează Reuters.

Zoellick a declarat că este mai îngrijorat la ora actuală de administrarea riscurilor globale şi nu de precizarea momentului în care economia va reîncepe să crească.

"Sincer, într-un climat economic ca acesta, există foarte multă incertitudine", a mai spus preşedintele BM. De asemenea, acesta a mai precizat că, datorită ajutoarelor acordate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), este puţin probabil ca statele dezvoltate să se confrunte cu o criză a datoriilor suverane.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severă decât cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiară, care a dus la cea mai puternică comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scăzut cu 1,6% în primul trimestru, faţă de trimestrul precedent.

Banca Mondială a estimat că economia zonei euro va scădea cu 2,7% în 2009, urmând să crească cu 0,9% în anul următor. Noile estimări arată, de asemenea, o scădere a economiei globale cu 1,7% în 2009.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite