Ecologiştii au pus cruce prieteniei cu Sulfina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai multe cruci în braţe pe care stătea scris "Cianura Ucide", cu feţele pictate sub formă de schelet şi cu pelerine negre, ecologiştii au încercat, ieri, să-şi arate dezacordul faţă de

Cu mai multe cruci în braţe pe care stătea scris "Cianura Ucide", cu feţele pictate sub formă de schelet şi cu pelerine negre, ecologiştii au încercat, ieri, să-şi arate dezacordul faţă de modul în care îi tratează Ministerul Mediului. Ei au fost însă împrăştiaţi de jandarmii din faţa ministerului, înainte ca oficialii europeni aflaţi acolo să-i vadă.
O şedinţă de evaluare cu reprezentanţi ai Comisiei Europene ţinută la Ministerul Mediului s-a transformat în subiect de scandal, după ce mai multe organizaţii ecologiste nu au fost lăsate să participe la întâlnire. Subiectul a fost unul delicat: exploatarea minieră de la Roşia Montană. "Anunţul privind această întâlnire a fost publicat pe site-ul ministerului numai o zi. Am trimis solicitare că vrem să participăm, dar ni s-a răspuns că toate locurile au fost ocupate", ne-a declarat Codruţa Nedelcu, de la organizaţia ARIN. În sală au avut loc doar doi reprezentanţi ai organizaţiei Alburnus Maior şi unul de la Greenpeace. "Eu am reuşit să intru pentru că am insistat, dar nu mi s-a dat voie să vorbesc. Când să iau cuvântul, mi s-a spus că şedinţa s-a încheiat pentru că oamenii de la Comisia Europeană trebuie să prindă avionul", ne-a spus Gabriel Păun, reprezentantul Greenpeace.
Ecologiştii au boicotat şi Fondul de Mediu
Aproape în fiecare lună, între Ministerul Mediului şi organizaţiile ecologiste izbucneşte câte un conflict. Cel mai recent este cel de la mijlocul lunii ianuarie când câteva zeci de ONG-uri au refuzat să-şi nominalizeze reprezentantul în Comitetul de Avizare a Proiectelor din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu, acuzând incompetenţa evaluatorilor de proiecte şi birocraţia excesivă la procedura de aplicare pentru finanţarea de programe. Problema cea mai acută rămâne însă Roşia Montană. Ministerul Mediului a fost acuzat că nu răspunde solicitărilor ecologiste, refuză să pună la dispoziţia ONG-urilor documente privind exploatarea minieră şi nu pune în aplicare hotărâri ale justiţiei privind oprirea activităţii în zonă. "Autorităţile pentru protecţia mediului din România nu au nici capacitatea şi nici voinţa de a implementa legislaţia armonizată de mediu. Aceasta a cauzat abuzuri, care au repercusiuni serioase asupra drepturilor constituţionale la un mediu curat, la iniţiativă economică, precum şi la proprietate", susţin reprezentanţii Alburnus Maior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite