Ecologiştii acuză "Superschi în Carpaţi" că distruge rezervaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul vrea să construiască hoteluri în 11 parcuri naturale şi naţionale

Organizaţii ecologiste internaţionale au solicitat autorităţilor româneşti să nu includă în Programul Superschi în Carpaţi locaţii din parcurile naturale şi naţionale.
În forma sa actuală, aprobată de Senat, proiectul de lege prevede construirea de staţiuni şi pârtii de schi în 11 parcuri naţionale şi naturale din România. Astfel, vor fi afectate Parcurile Naţionale Munţii Rodnei, Ceahlău, Piatra Craiului, Retezat, Călimani, Cheile Bicazului-Hăşmaş, Domogled-Valea Cernei, Munţii Semenic-Cheile Caraşului; Parcurile Naturale Munţii Maramureşului şi Bucegi şi Geoparcul Dinozaurilor-Ţara Haţegului. Bogăţia naturală a acestor parcuri, varietatea florei şi a faunei, vor avea de suferit din cauza lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii, de amenajare sau reabilitare a pârtiilor, precum şi a hotelurilor. În plus, multe dintre aceste zone urmează să fie propuse pentru lista siturilor Natura 2000 şi vor face astfel parte din reţeaua ecologică de arii protejate a Uniunii Europene. "Ariile naturale protejate din România trebuie protejate şi în realitate, nu doar pe hârtie şi de dragul armonizării cu legislaţia europeană", a afirmat Luminiţa Tănasie, reprezentantul World Widw Fund for Nature. Unele proiecte similare care s-au dezvoltat, spre exemplu, în Bulgaria, nu au avut rezultatele scontate. Autoritatea Naţională pentru Turism nu a răspuns la acuzaţiile ecologiştilor decât că amplasamentele din legea dezbătută de Senat sunt în faza de proiect. "Eventuala construcţie a unor pârtii se va face numai cu acordul tuturor autorităţilor competente implicate în zona respectivă. De asemenea, amplasamentele vor fi incluse in PUG şi PUZ aprobate legal", se arată în comunicatul ANT.
În unele zone protejate, cum ar fi Padina-Peştera-Valea Ialomiţei, din Parcul Natural Bucegi, există deja proiecte distructive pentru natură. Consiliul Judeţean Dâmboviţa a realizat un proiect de înfiinţare a unei staţiuni montane şi a unei pârtii de schi, proiect care în prezent se află în procedura de acordare a avizului de mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite