Echipajele de la Apele Române au "spălat" râul Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pata de petrol de pe râul Sabar a fost stopată ieri-dimineaţă, la ora 7, la 5 kilometri de vărsarea în râul Argeş. Echipajele de la Apele Române au curăţat noaptea trecută întreaga

Pata de petrol de pe râul Sabar a fost stopată ieri-dimineaţă, la ora 7, la 5 kilometri de vărsarea în râul Argeş. Echipajele de la Apele Române au curăţat noaptea trecută întreaga zonă afectată şi au supravegheat barajele flotante. Ieri la ora 13.00, angajaţii de la ape curăţau încă malurile, iar probele prelevate de specialişti fuseseră deja trimise la laborator, a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul verde", Ana Maria Tănase, purtătorul de cuvânt al Apelor Române.

"Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru", a spus primarul comunei Leordeni, Argeş, localitatea în apropierea căreia s-a produs deversarea accidentală de petrol. Accidentul a avut loc prin avarierea unei conducte ce aparţine SC Petrom SA - Parc Leordeni 22.

Petrom nu a anunţat la timp accidentul

Reprezentanţii Petrom au ridicat imediat la locul accidentului zece baraje din paie şi absorbante pentru stoparea petei de petrol, care luni, după producerea incidentului, măsura 15 kilometri în lungime şi un metru în lăţime. "Dânşii iau măsuri, dar cred că nu este suficient, mai ales că acolo avem şi două sate unde pânza freatică este infestată cu apă sărată", a mai spus primarul Marian Ibric, citat de Rompres.

În apele râului Sabar au fost deversaţi 500 de litri de apă sărată şi 400 de litri de petrol care, dacă ar fi ajuns în Argeş, râu ce alimentează cu apă Bucureştiul, ar fi produs o poluare de proporţii, afectând serios populaţia Capitalei. Pagubele produse de deversarea accidentală de petrol nu au fost încă evaluate, iar costul intervenţiei echipajelor de la Apele Române s-ar putea ridica la aproximativ 10.000 de lei.

Ana Maria Tănase mai spune că amenda pe care Garda Naţională de Mediu a dat-o societăţii Petrom SA se ridică la 80.000 de lei şi a fost stabilită în colaborare cu Apele Române. Petrom a fost acuzată nu doar că a poluat râul Sabar, ci şi că nu a anunţat la timp Direcţia Apelor Argeş Vedea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite