2.000.000 €, despăgubirea unei arestări nelegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au admis o acţiune îndreptată împotriva statului român, după ce s-a dovedit că omul de afaceri Ion Sandu a fost arestat dintr-o gravă eroare judiciară Două instanţe

Judecătorii au admis o acţiune îndreptată împotriva statului român, după ce s-a dovedit că omul de afaceri Ion Sandu a fost arestat dintr-o gravă eroare judiciară

Două instanţe judecătoreşti din România au decis că omul de afaceri Ion Sandu a fost arestat preventiv nelegal, iar din acest motiv afacerile acestuia au avut de suferit, şi au stabilit ca statul român să-i plătească despăgubiri de aproape două milioane de euro. Tribunalul Vrancea şi Curtea de Apel Galaţi au decis ca Ministerul de Finanţe să-l despăgubească pe Ion Sandu cu daune materiale şi morale în valoare de şase milioane RON.

Omul de afaceri a arătat judecătorilor că necazurile lui au început de când a vrut să achiţioneze acţiuni la societatea Servagromec din Buzău. Concurentul său la privatizarea societăţii, fostul senator PDSR, Constantin Toma, a cumpărat pachetul minoritar de acţiuni prin SC Romtem SRL.

Ion Sandu a susţinut în instanţă că, în faţa refuzului de a înstrăina acţiunile, Romtem a făcut o plângere penală la Parchet. Procurorii buzoieni au decis, în 2001, începerea urmării penale pe numele său pentru complicitate la abuz în serviciu şi înşelăciune, fiind arestat preventiv 30 de zile şi trimis în judecată pentru aceleaşi infracţiuni.

În urma arestării, Ion Sandu a fost nevoit să-şi cesioneze acţiunile către Romtem, la o valoare inferioară valorii reale, iar alte două societăţi controlate de el au mers în pierdere. Succesiv, trei instanţe - Judecătoria Ineu, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara - au constatat nevinovăţia şi au stabilit că fapta de care este acuzat Ion Sandu nu există.

Partenerii de afaceri erau reticenţi

Expertiza contabilă, cerută de magistraţi, a stabilit că Ion Sandu a pierdut 26 miliarde ROL, prin faptul că a cesionat acţiunile la un preţ inferior, şi aproape 110 miliarde ROL ca urmare a faptului că nu s-a putut ocupa de celelalte afaceri ale sale. Magistraţii au explicat că aceste pierderi se datorau "în integralitatea lor arestării nelegale" şi că momentul 2001 "este începutul declinului în afaceri ca urmare a arestării sale, care a generat nu numai imposibilitatea obiectivă de a se ocupa de activitatea celor două societăţi, ci şi lipsa de încredere şi reticenţă a partenerilor de afaceri". "A fost nevoit să stea în detenţie cu persoane recidiviste, a căror igienă corporală lasă de dorit, plini de păduchi şi râie, îmbolnăvindu-se şi el, în condiţiile în care starea sa de sănătate nu-i permitea acest lucru", au explicat judecătorii, motivele pentru care au stabilit despăgubirile morale.

Cozma a câştigat 10.000 de euro

Câştig de cauză în instanţele româneşti a avut nu demult şi fostul lider al minerilor Miron Cozma, care a cerut statului român despăgubiri de 4 milioane de euro pentru ţinere ilegală în arest timp de 178 de zile. Ca urmare a revocării ordinului de graţiere dat de fostul preşedinte al României Ion Iliescu, Cozma a fost rearestat. El a câştigat, în primă instanţă, procesul cu statul român. Judecătoarea Coralia Iacob, cea care a decis ca statul român să-i plătească lui Cozma despăgubiri de 10.000 de euro, susţine, după studierea dosarului de încarcerare al acestuia, că detenţia liderului minerilor începută de la data de 17 decembrie 2004 este nelegală. În timp ce erorile judiciare încep să fie pedepsite, ieri, foştii edili din Râmnicu Vâlcea au fost achitaţi de Tribunalul Alba Iulia.

Fostul primar Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost arestaţi aproape patru luni în acest dosar, în care DNA i-a trimis deja în judecată. Şi numărul proceselor pierdute de România la CEDO a crescut îngrijorător în ultima perioadă. În 2006, România a fost al doilea stat, după Rusia, ca număr de dosare aflate pe rolul CEDO, însumând 11,8% din numărul total al cauzelor înregistrate.

Din totalul cauzelor privind România, CEDO a soluţionat anul trecut 67 dintre ele. În 61 de cauze, România a pierdut, patru cauze au fost respinse, iar două au fost soluţionate amiabil.

Obligă pârâtul prin Ministerul Finanţelor să plătească reclamantului Sandu Ion 5.000.000 RON cu titlu de daune materiale şi 1.000.000 RON cu titlu de daune morale
Sentinţa Civilă nr. 44 a Tribunalului Vrancea

Familia Sandu nu vrea publicitate

Ion Sandu se teme de publicitate şi refuză orice discuţie cu presa. Reporterii de la "Adevărul" au încercat să stea de vorbă cu buzoianul, însă acesta nu a fost de găsit. Elena Sandu, soţia celui care a avut câştig de cauză în lupa cu statul, ne-a explicat că soţul ei e greu de găsit pentru că munceşte cât este ziua de lungă la o firmă care execută foraje de sondă, în comuna Berca. "Am vorbit aseară cu el, mi-a spus că nu are ce să mai comenteze pentru că şi aşa l-a criticat presa atunci când a fost arestat", ne-a declarat Elena Sandu. "Soţul meu o merită din plin, pentru că amândoi am suferit anii aceştia foarte mult. Justiţia a făcut o mare greşeală", ne-a mai spus soţia buzoianului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite