Duşmanul clasei de mijloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A predat un curs de comportament al candidatului PSD în campania electorală.

Deşi s-a îngrăşat un pic, Ion Iliescu nu şi-a pierdut condiţia fizică. A stat trei ore pe scenă în spatele lui Mircea Geoană pentru a ţine discursul de închidere a Congresului PSD. Dar cine-l poate întrece pe fostul preşedinte la o astfel de probă? Un lider al partidului a povestit că, la şedinţe, Ion Iliescu nu se mişcă de pe scaun patru ore în şir. I-a folosit la ceva munca la comunişti.

Dar să vorbim despre noul Ion Iliescu. A renunţat la ambiţia de a mai conduce România, dar nu la cea de a conduce partidul. S-a tretras în poziţia de şef al sfatului bătrânilor cu apucături de vraci.

De la tribuna congresului a predat un curs de comportament al candidatului PSD în campania electorală. Ion Iliescu a încercat să le transmită celor ce vor să intre în parlament că politica e importantă şi că aceştia trebuie să aibă grijă ce promit pentru că vor fi judecaţi de alegători prin prisma promisiunilor.

Acest rol de înţelept de serviciu i se potriveşte mult mai bine decât cel de veşnic nemulţumit de Geoană.

Dar, spre dezamăgirea mea care, pe măsură ce-şi rostea discursul, aveam senzaţia că asist la metamorfoza ultimului comunist, Ion Iliescu nu s-a dezminţit.

Spre sfârşit a pornit un atac furibund la adresa cotei unice. Ideile fixe ale fostului preşedinte le ştiţi. El luptă pentru echitate socială. Ia de la bogaţi şi dă la săraci. Se zbate pentru cei defavorizaţi. Câtă ipocrizie se ascunde în această atitudine. Ca şi cum nu sub regimul domniei sale s-au făcut cele mai mari averi, s-au devalizat bănci şi mai tot sectorul public a fost transferat peste noapte în buzunarele noii clase conducătoare. Dar hai să nu ne întoarcem în trecut. Să vorbim despre prezent. Ion Iliescu atacă impozitul unic de 16%, considerând că această taxă îi favorizează pe cei care câştigă mult. În fapt, „cota unică” reprezintă singura măsură dată în ultimii 18 ani ce vine în sprijinul clasei de mijloc. Averile de milioane de euro stau în conturi din paradisuri fiscale. Cota unică a simplificat afacerile din România şi a ridicat salariile persoanelor calificate care, în lipsa acestei măsuri, ar fi emigrat. Dacă nu exista această măsură, România nu mai avea creştere economică de 9% în timp ce Occidentul e în recesiune. Dar Ion Iliescu nu înţelege niciodată nuanţele şi efectele subtile ale unei decizii bune. Pentru domnia sa, viaţa e defintă prin eterna luptă dintre bogaţi şi săraci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite