Dunărea s-a lăţit în 12 judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

hectare şi evacuate sute de persoane.În ultimele două luni, Dunărea a tot dat semne că se va umfla. De la o săptămână la alta debitul fluviului creştea, dar abia în al 12-lea ceas

hectare şi evacuate sute de persoane.
În ultimele două luni, Dunărea a tot dat semne că se va umfla. De la o săptămână la alta debitul fluviului creştea, dar abia în al 12-lea ceas autorităţile au trecut la acţiune. Inundaţii controlate, evacuări ale populaţiei şi înălţări ale digurilor au fost măsurile de urgenţă luate pentru a limita efectele inundaţiilor. Estimările hidrologilor, prezentate din luna februarie, arătau că vor fi probleme cu inundaţiile şi anul acesta. Deşi în februarie debitul Dunării era sub media multianuală, acesta a continuat să crească. Când a ajuns la 8.000 - 9.000 de metri cubi pe secundă, oficialii dădeau asigurări că doar de la 11.000 de metri cubi ar trebui să ne facem probleme. Dar fluviul a trecut de mult de acest debit şi se apropie de maximul istoric. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, dădea asigurări că debitul Dunării la intrarea în ţară nu va depăşi cota istorică, de 15.900 de metri cubi pe secundă. Însă, în judeţele riverane, pagubele sunt însemnate.

Fluviul şi-a făcut singur breşele în diguri
Prima incintă inundată, cea de la Bistreţ, a preluat o parte din debitul Dunării. "A doua incintă este la Bistreţ-Nedeea-Jiu, unde se pot stoca până la 450 de milioane de metri cubi", declara ministrul mediului. Dunărea a luat-o însă înaintea autorităţilor. La un kilometru de locul unde trebuia făcută breşa, în zona Bistreţ-Nedeea, din judeţul Dolj, s-a rupt digul de protecţie. Au fost afectate peste 11.000 de hectare, apa ajungând până în marginea comunelor Negoi şi Catane. Sulfina Barbu recunoştea că efectele deversărilor controlate au dus la scăderea "nu prea spectaculoasă" a debitului.

Bilanţul pagubelor produse de Dunăre în ultimele zile
Până ieri, fuseseră afectate 500 de case, iar peste 600 de persoane au fost evacuate. Apele au acoperit 945 de kilometri de drumuri şi aproape 50.000 de hectare de teren agricol, păşuni şi păduri. Astăzi urmează să se înregistreze o uşoară descreştere a debitului Dunării, de la 15.800 la 15.700 metri cubi pe secundă, iar mâine hidrologii prognozează un debit de 15.600 de metri cubi pe secundă. Mai mult, în sud şi sud-vest nu vor mai cădea ploi, înregistrându-se cote scăzute şi pe râurile interioare.

Cozia - Mehedinţi, inundată
Singura localitate din Mehedinţi în care Dunărea a pătruns pe uliţele satului este Cozia, ce aparţine de comuna Pristol. Pentru a încerca să oprească furia apelor, autorităţile judeţene au concentrat aici trupe însemnate de jandarmi, pompieri, poliţişti şi brigăzi de voluntari. În ciuda nenumăratelor diguri de apărare clădite din saci cu nisip, apele au pătruns în mai multe gospodării ale oamenilor. Chiar şi cimitirul este în pericol de a fi acoperit de ape, însă, potrivit viceprimarului Ioana Truşcă, prioritatea maximă o constituie salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor. "Deocamdată, 34 de persoane au fost evacuate din 16 gospodării înconjurate de ape. Majoritatea au fost cazaţi la rude, iar pe alţii i-am adăpostit într-o casă unde până acum nu locuia nimeni".

Stare de alertă în trei localităţi din Timiş
Prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, a declarat sâmbătă stare de alertă în comunele Foeni, Giulvăz şi Giera. Se interzice accesul populaţiei şi al mijloacelor de transport pe coronamentul şi bancheta digurilor, cu excepţia rampelor special amenajate în incinta staţiilor de pompare ale ANIF, şi că se interzice staţionarea autovehiculelor şi a persoanelor neautorizate pe poduri şi în imediata apropiere a acestora. Conform datelor transmise de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Banat, 480 hectare de teren agricol sunt inundate în Gătaia şi 450 la Denta, iar opt case şi 80 de curţi şi grădini sunt afectate de ape la Denta (Roviniţa Mare). Debitele de apă pe râuri erau, în general, în scădere, cu excepţia cursului inferior al râului Timiş, unde au crescut prin propagare. Prognozele prevăd însă depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile Timiş (în dreptul localităţilor Rudna, Gad şi Grăniceri), Bârzava (în zona Partoş), dar şi Lunca Birda, în zona Gad. Speriaţi că vor fi inundaţi, localnicii din Giera au protestat vineri noaptea faţă de intenţia autorităţilor de a face o breşă în dig înspre localitatea lor. Reprezentanţii Apelor Române au susţinut această idee în speranţa că Foeniul va fi ferit astfel de ape, iar în Giera riscul este mai mic, având în vedere că localitatea este situată mai sus.

Apele au băgat în spital patru bătrâni
Dunărea a făcut ravagii în acest weekend în mai multe localităţi din Dolj. Situaţia cea mai gravă se înregistrează în localitatea Rast, acolo unde şapte familii au rămas fără case, iar alţi 100 de oameni au fost evacuaţi, după ce Dunărea a rupt, vineri, digul de protecţie. Furia fluviului a trimis în spital patru bătrâni, internaţi de urgenţă la Băileşti. Autorităţile au început, ieri, pregătirile pentru ca alţi 600 de oameni să fie evacuaţi, printre care 300 de copii. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea, a survolat, ieri, cu elicopterul zona localităţii Rast. În localitatea Desa, mai mulţi ciobani, împreună cu sute de oi, au rămas izolaţi de restul lumii mai bine de 12 ore, zeci de localnici participând sâmbătă la operaţiunile de salvare.

Autorităţile brăilene, în alertă
În weekendul care s-a încheiat, autorităţile brăilene au luat câteva măsuri, urmare a stării de alertă generate de creşterea cotelor Dunării. Astfel, a fost impusă interdicţie de circulaţie a ambarcaţiunilor atât pe Dunărea maritimă, cât şi pe braţul Măcin. De asemenea, a fost interzisă traversarea Dunării prin punctele de trecere cu bacul şi au fost impuse restricţii de viteză (maxim 60 km/h) pe DN 22 B Brăila-Galaţi. În municipiul Brăila, au fost deja evacuate 80 de familii dintr-un imobil situat în zona Falezei Dunării, iar Căpitania Portului şi alte câteva clădiri, ca şi o mare parte din faleză au fost inundate. Cu toate acestea, zona Falezei municipiului Brăila a devenit un loc de atracţie turistică pentru majoritatea brăilenilor, care au venit în număr extrem de mare pentru a vedea la faţa locului situaţia generată de creşterea cotelor apelor.

Bani de la guvern pentru locuitorii din Catane
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, în timpul vizitei pe care a făcut-o la digul de la Catane, spart de Dunăre în urmă cu două zile, că toţi cei care au avut de suferit de pe urma deversării fluviului vor primi despăgubiri din partea guvernului. "Pentru cei care au avut case în zona unde s-a deversat controlat, există disponibilitatea guvernului de a oferi despăgubiri", a spus premierul.

Sârbii şi bulgarii se luptă cu apele
Sute de case au fost inundate de Dunăre şi în Serbia şi Bulgaria, după ce nivelul fluviului a crescut în ultimele săptămâni. Se pare însă că prognoza este favorabilă, de vreme ce nivelul apelor s-a stabilizat, ieri, la 9,45 de metri. În Bulgaria, oraşul Vidin este cel mai afectat, iar în portul Lom, în jur de 120 de soldaţi s-au alăturat eforturilor muncitorilor civili de a preveni inundaţiile. În Serbia s-a înregistrat prima victimă provocată de inundaţii în satul Stari Kostolaci, unde nivelul apei a acoperit în totalitate peste 200 de case.

Dig lung de 2 km, construit la Galaţi
Sute de militari şi jandarmi au fost mobilizaţi la ridicarea unui dig care să protejeze populaţia şi agenţii economici din zonele gălăţene riverane Dunării. "Prefectul Mihai Capră a luat decizia înălţării unui dig de protecţie pe o lungime de doi kilometri. Digul va avea o înălţime de circa 60 cm, cu posibilitatea de a fi supraînălţat în caz de necesitate", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi. În porturile gălăţene, mai multe dane sunt inundate. "Navele nu mai au voie să circule pe Dunăre, nici măcar şalupele de agrement, pentru a nu se mai crea valuri care să afecteze digurile. Singura excepţie o fac navele de intervenţie ale autorităţilor", ne-a declarat Mihai Ochialbescu, directorul Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos din Galaţi.

Căpitănia Hârşova, evacuată
Stare de alertă maximă şi în judeţul Constanţa. Nivelul Dunării a depăşit cu zeci de centimetri cota de pericol. Apele au pus stăpânire nu numai pe zeci de hectare de culturi, dar şi pe casele, curţile şi livezile gospodăriilor de pe malul fluviului. La Hârşova, şase familii au fost evacuate, iar altele stau cu bagajele pregătite în locuinţele ameninţate. Căpitănia este sub apă, astfel că sediul s-a mutat pe un ponton. Canalizarea oraşului nu mai face faţă, şi este pe punctul de a se sista în totalitate alimentarea cu apă potabilă. şi la Ostrov puţurile cu apă potabilă au fost inundate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite