Dunărea face ravagii istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

menţină cotele de inundaţii pe Dunăre, susţin specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Populaţie evacuată în TulceaChiar dacă ceea ce este mai rău

menţină cotele de inundaţii pe Dunăre, susţin specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Populaţie evacuată în Tulcea
Chiar dacă ceea ce este mai rău abia acum începe, deja peste 50 de persoane au fost evacuate, ieri dimineaţă, din patru sate tulcene, după ce casele le-au fost inundate de apele Dunării. În localităţile Smârdan, I.C. Brătianu, Pătlăgeanca şi Plauru, din judeţul Tulcea, patru sute de gospodării au fost afectate de inundaţii, iar 53 de oameni au trebuit să fie evacuaţi. În judeţul Ialomiţa, în comuna Giurgeni, au fost inundate 33 de gospodării şi, ieri, s-a lucrat pentru supraînălţarea, consolidarea şi tasarea digului de protecţie la Feteşti, menţinându-se starea de alertă pentru localităţile riverane braţului Borcea.
În judeţul Brăila, cotele fluviului au crescut cu 30 de cm faţă de cotele normale. În judeţul Dolj, în portul Bechet, activitatea portuară a fost întreruptă, în timp ce în portul Calafat activitatea se desfăşoară cu dificultate.

Jiul, Oltul şi Prutul ameninţă
Jiul, Oltul şi Prutul vor creşte în următoarele zile. Ca urmare a prognozei, nivelul apelor râului Prut va creşte în următoarea perioadă, existând pericolul inundării DN 26, la kilometrul 53. Ieri, pe Olt, debitul era de 400 de metri cubi pe secundă, dar era în creştere. Pe Jiu, ploile căzute nu influenţaseră încă debitul râului, dar hidrologii avertizau că acesta este posibil să crească.

Cât se mai umflă Dunărea
La intrarea în ţară, Dunărea va avea, în data de 16 aprilie, un debit maxim de 15.500 metri cubi pe secundă. Punctul maxim al viiturii va fi atins după cinci zile, în data de 21 aprilie, la Zimnicea, când se vor atinge 15.700 de metri cubi pe secundă. De acolo, unda se va propaga către Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi, Feteşti, Cernavodă, Brăila, Galaţi şi Tulcea. Deşi debitele dincolo de Zimnicea vor fi în creştere, abia peste câteva zile va fi disponibilă şi prognoza exactă pentru aceste zone aflate pe cursul Dunării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite