Dunărea creşte ameninţător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de apă. În unele zone, digurile s-ar putea surpa.Breşă în dig pentru evacuarea apelorSute de hectare de teren, case dărâmate sau avariate, acesta este bilanţul inundaţiilor provocate de

de apă. În unele zone, digurile s-ar putea surpa.

Breşă în dig pentru evacuarea apelor
Sute de hectare de teren, case dărâmate sau avariate, acesta este bilanţul inundaţiilor provocate de Dunăre în ultimele zile în Dobrogea. În Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Brăila, autorităţile sunt în stare de alertă. Jumătate din şantierul Naval Galaţi a fost acoperit de apele Dunării. Ieri dimineaţă, Dunărea depăşise cota de inundaţie, iar muncitorii au fost retraşi de pe şantier.
Una dintre soluţiile propuse pentru rezolvarea crizei este realizarea unor breşe într-un dig construit pentru desecarea unor bălţi. Probleme au apărut şi în cartierul gălăţean Bărboşi, aflat la confluenţa dintre Siret şi Dunăre. 18 locuinţe improvizate în zona inundabilă a Siretului au fost acoperite de apă, fiind evacuate 20 de persoane. Circulaţia cu bacul pe Dunăre, între Galaţi şi Tulcea, se desfăşoară cu greutate. Au fost impuse restricţii de viteză şi în ceea ce priveşte navigaţia pe fluviu a celorlalte nave.

Restricţii de navigaţie
Autorităţile brăilene au interzis trecerea cu bacul pe la punctul Stanca, din municipiul Brăila, din cauză că zona a fost inundată. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Stăncuţa, unde, potrivit primarului, în Insula Mare a Brăilei se mai poate ajunge doar cu barca. Viteza de circulaţie pe DN 22 B Brăila - Galaţi dig a fost restricţionată. În municipiul Brăila, în apropierea Zonei Libere, canalizarea nu a mai putut face faţă debitelor, motiv pentru care acestea au fost supraînălţate. În judeţul Tulcea, cea mai afectată localitate este Smârdan. Aici au fost afectate de revărsarea Dunării peste 100 de gospodării. De asemenea, autorităţile au început vaccinarea populaţiei împotriva hepatitei A. Navigaţia pe Dunăre se desfăşoară cu restricţii de viteză, pentru a se evita formarea valurilor care ar putea contribui la inundarea satelor sau a comunelor riverane.

şi în alte zone din Deltă, Dunărea a provocat pagube. La Limanul au apărut infiltraţii pe 100 de hectare de teren din zona unei pescării şi la un dig din apropiere de Dunăreni, iar localnicii şi angajaţii Apelor Române au consolidat lucrarea cu 100 de saci de pământ. La Letea, Caraorman, Crişan şi Mila 23, pompele funcţionează zi şi noapte.

De două săptămâni, digurile de pe Dunăre sunt supuse unor presiuni mărite, din cauza creşterii debitului. În aceste condiţii, avertizează specialiştii, pot apărea infiltraţii în diguri. Pericolul cel mai mare ar fi ca apele să treacă pe deasupra unui dig, ceea ce ar însemna că apa l-ar "spăla", adică l-ar distruge. Deşi Dunărea este îndiguită de la Porţile de Fier până la Galaţi, există câteva zone sensibile, unde lucrările hidrotehnice s-au erodat de-a lungul timpului, cum ar fi la Bentu, în zona Insulei Mari a Brăilei. Dacă digul ar ceda acolo, 20.000 de hectare de teren agricol ar fi inundate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite