Dunărea, la cota de inundaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

avansate, digurile s-ar putea surpa dacă se vor atinge cote de pericol. În acest caz, ar fi inundate în jur de 20.000 de hectare de teren agricol. Al doilea punct critic se află la Borcea. În

avansate, digurile s-ar putea surpa dacă se vor atinge cote de pericol. În acest caz, ar fi inundate în jur de 20.000 de hectare de teren agricol. Al doilea punct critic se află la Borcea. În această porţiune, Dunărea face un cot, iar digul a fost construit aproape de albia majoră a fluviului, ceea ce îl face mult mai vulnerabil la debite mari. Aici, autorităţile au încercat să construiască nişte sisteme de apărare paralele.

Autorităţile au cumpărat motopompe
După ce anul trecut autorităţile au trebuit să apeleze la bunăvoinţa vecinilor din Ungaria pentru evacuarea apelor din zonele inundate, acum se pare că lecţia din 2005 din Banat a fost învăţată. Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) s-a dotat cu câteva zeci de motopompe de mare capacitate. În apropiere de Bucureşti a fost creat Centrul Naţional de Intervenţie, care este dotat cu motopompe cu o capacitate de evacuare de 20.000 de metri cubi pe oră. În ţară mai există alte patru astfel de centre, la Oradea, Craiova, Giurgiu şi Brăila, iar motopompele din aceste oraşe au o capacitate de 12.000 de metri cubi. "Două dintre aceste motopompe sunt trimise la Satu Mare şi în Bihor. Avem şi două mijloace de transport, iar în momentul în care suntem solicitaţi putem interveni", ne-a declarat Ioan Nastea, directorul general al ANIF.

Proprietarii din zonele inundabile nu primesc despăgubiri
Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a solicitat autorităţilor locale să ia declaraţii pe proprie răspundere de la cei care au case în zonele inundabile, în care să se precizeze că populaţia afectată nu va cere despăgubiri în caz de revărsare a apelor, dacă autorităţile le-au oferit posibilitatea de strămutare şi au refuzat. Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor, a declarat că susţine în continuare prevederea din proiectul legii administraţiei publice prin care prefecţii să-i poată amenda pe primarii care nu-şi fac bine treaba în situaţii de urgenţă, cum sunt inundaţiile.

Pagube în 17 judeţe
O centralizare a situaţiei la nivel naţional arată că viscolul, ninsorile şi inundaţiile au produs pagube în 17 judeţe ale ţării, iar 151 de localităţi sunt în continuare fără curent electric. Cel mai grav afectat a fost judeţul Dolj, cu 24 de comune inundate. Autorităţile au intervenit cu bărci pneumatice pentru salvarea a 28 de persoane surprinse de ape în comuna Sopot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite