"Numai Dumnezeu ne poate ajuta!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, copiii bolnavi de cancer stau câte doi-trei în pat. Părinţii spun că, uneori, tratamentul este făcut direct pe scaune. Nu există

La Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, copiii bolnavi de cancer stau câte doi-trei în pat. Părinţii spun că, uneori, tratamentul este făcut direct pe scaune.

Nu există aparatură, iar cea care există se strică mult prea des. Nu există suficiente paturi în spitale, iar medicamentele care ar trebui să fie gratuite şi acordate prin programe guvernamentale mai degrabă lipsesc. Pe lângă coşmarul pe care îl trăiesc familiile cu copii bolnavi de cancer se adaugă şi umilinţa unui sistem sanitar incapabil să facă faţă solicitărilor de acest fel. Disperaţi, părinţii se tem să vorbească de teamă că ar putea pierde şi puţinul ajutor pe care îl primesc.

În ultima clădire din incinta Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti se află Secţia de Oncologie. "Nu este zi de la Dumnezeu să nu vină părinţi cu copii bolnavi de cancer la noi la spital", mărturiseşte unul dintre portarii instituţiei. Secţia de Oncologie are numai două saloane şi opt paturi. Părinţii care au vechi stagii în spital spun că a fost mai mare, dar nu se ştie de ce numărul de paturi a fost redus. În cele opt paturi rămase stau înghesuiţi câte doi-trei copii în pat alături de mamele lor.

Liniştea din saloane este nefirească. Unii dintre copii sunt conectaţi la perfuzii. Din când în când, apare câte o asistentă care mai înlocuieşte o pungă de lichid cu alta. Pe feţele mamelor internate se citeşte o disperare mută. Ele ştiu că pentru tratamentul copiilor lor nu se va mobiliza niciodată vreo vedetă de televiziune. "Pe noi numai Dumnezeu ne poate ajuta", izbucneşte în lacrimi una dintre mame. Cele mai multe evită să vorbească despre drama prin care trec. Ce rost ar avea?

"De câţiva ani venim la tratament o dată la trei săptămâni. Condiţiile sunt deplorabile. Stăm unii peste alţii. Când nu sunt paturi, tratamentele se fac pe scaune. Dacă avem ghinionul să se anunţe o inspecţie importantă în spital, suntem trimişi acasă pentru că nu se doreşte ca aceste lucruri să fie cunoscute", ne-a declarat mama unui copil care de mai bine de doi ani este pacient în acest spital.

Medicamente gratuite şi nu prea

Oficial, toţi bolnavii de cancer au acces gratuit la tratament fără limită de fonduri. Cea care suportă toate cheltuielile este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. "Programul de oncologie este singurul în care nu există limită de fonduri. Cunosc situaţia tuturor secţiilor de oncologie din Capitală şi vă pot spune că acestea au primit suficiente fonduri pentru a putea efectua un tratament complet", ne-a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Părinţii se plâng însă că suportă din propriul buzunar o mare parte din cheltuieli. "De doi ani aducem medicamente de acasă. Acum, unele dintre acestea nici nu se mai mai găsesc pe piaţa românească, este cazul vitaminei C injectabile. O fiolă costă 5 lei şi o procurăm de unde putem. Ea este necesară la fiecare administrare de citostatice. Am adus şi antialergice, şi vitamina B1 şi mai nou citostatice. Nici ele nu se mai importă, nu ştim din ce motive. Fiecare se descurcă cum poate. Spitalul ne asigură medicul specialist şi o parte din medicaţie", ne-a povestit o mămică.

Ea ne-a mărturisit că există destule cazuri în care părinţii au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul copiilor pentru că nu au mai avut bani. O schemă de tratament întreruptă îl pune pe bolnav în situaţia de a relua totul de la zero.

La fiecare şase luni, medicul curant ar trebui să facă un raport al evoluţiei bolii fiecărui pacient. Numai că acest lucru nu se poate realiza fără o tomografie. "Tomograful spitalului este stricat. Ni se spune mereu că nu sunt fonduri pentru repararea lui şi că se aşteaptă bugetul pe anul viitor. Am fost nevoiţi să scoatem din buzunar opt sute de lei pentru plata acestei investigaţii într-o clinică privată", a adăugat tânăra mamă.

"Ducem lipsă de medici oncologi pediatri"

"Situaţia copiilor bolnavi de cancer din România este jalnică. În cazurile foarte grave am încercat să-i trimitem în străinătate la tratament. Au fost situaţii în care au venit specialişti străini la noi pentru a-i trata pe micuţi, însă nu am avut nici aparatura, nici medicaţia necesare. Ducem o acută lipsă de medici oncologi pediatri. La Ministerul Sănătăţii Public de-abia acum se pune problema înfiinţării unui rezidenţiat în oncopediatrie", Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite