Duminică, alegeri parlamentare în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 26 martie, în Ucraina, ţară cu 48 milioane de locuitori şi o poziţie strategică între Rusia şi UE, care rămâne un adevărat câmp de luptă între Moscova şi Occident, au loc alegeri

La 26 martie, în Ucraina, ţară cu 48 milioane de locuitori şi o poziţie strategică între Rusia şi UE, care rămâne un adevărat câmp de luptă între Moscova şi Occident, au loc alegeri legislative.
France Presse comentează că Occidentul a marcat un punct important în momentul în care Viktor Iuşcenko l-a învins în alegeri pe candidatul susţinut de Kremlin, după Revoluţia portocalie de la sfârşitul lui 2004, şi a preluat preşedinţia promiţând că îşi va duce ţara spre UE şi NATO. Însă Rusia pare a fi pe punctul de a-şi lua revanşa: partidul lui Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova la prezidenţialele din 2004, este pe primul loc în sondajele dinaintea alegerilor de duminică. Rusia a evitat implicarea publică în campania electorală, fiind prudentă după înfrângerea suferită de Ianukovici şi neavând speranţe majore de a readuce fosta republică sovietică în sfera sa de influenţă. În 2004, Vladimir Putin l-a susţinut public pe candidatul prorus Ianukovici. De această dată, el s-a abţinut de la orice fel de acţiuni de relaţii publice înaintea alegerilor legislative.

Timoşenko vrea sa redevină premier
Iulia Timoşenko, personaj charismatic al "Revoluţiei portocalii", dar problematic pentru investitori, afişează ambiţia de a reveni ca prim-ministru după alegeri. Deşi originară din Dniepropetrovsk, oraş industrial rusofon din estul ţării, Timoşenko, cunoscută pentru abordarea sa radicală, este populară mai degrabă în vestul naţionalist al ţării, unde blocul său electoral concurează cu coaliţia preşedintelui Viktor Iuşcenko, fostul ei aliat în timpul revoluţiei paşnice de la sfârşitul lui 2004.
În ce-l priveşte, Victor Ianukovici care, cu un an în urmă, părea eliminat complet de pe scena politică, după anularea rezultatelor unor alegeri prezidenţiale marcate de fraude masive, a reuşit să revină în forţă, exploatând dezamăgirea electoratului faţă de noua putere de la Kiev. La alegerile din 26 martie, înaintea cărora se află într-o poziţie favorabilă, el se prezintă drept "simbolul rezistenţei împotriva taberei portocalii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite