Duma de Stat va cere recunoaşterea independenţei Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de deputaţi ruşi pregătesc iniţierea procedurii, pe baza rezultatului referendumului din 17 septembrie

Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Camera inferioară a parlamentului de la Moscova, intenţionează să ceară iniţierea procedurii de recunoaştere a autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene. Vicepreşedintele acestui for, Serghei Baburin, aparţinând facţiunii naţionaliste "Rodina", a anunţat că a elaborat un proiect de declaraţie în acest sens.
Propunerea lui Serghei Baburin se bazează pe rezultatele referendumului transnistrean, desfăşurat la 17 septembrie, în cadrul căruia majoritatea locuitorilor regiunii au optat pentru independenţa autoproclamatei republici nistrene şi unirea ulterioară cu Rusia.
Cererea adresată executivului de la Moscova de a iniţia procedura de recunoaştere a Transnistriei, a afirmat Serghei Baburin, citat de BBC, trebuie să reflecte "poziţia consolidată a Dumei de Stat" în această privinţă. Preşedintele Dumei, Boris Grîzlov, şi-a încurajat adjunctul şi deputaţii care au subscris demersului acestuia. "Pregătiţi declaraţia în conformitate cu procedura şi o vom examina", a declarat Boris Grîzlov. Un alt vicepreşedinte al Dumei, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat rus, susţine că Rusia trebuie să ţină cont de dorinţa transnistrenilor de a fi independenţi.
"Este necesar să creăm un pod aerian între Moscova şi Tiraspol şi trebuie să deschidem un serviciu consular în Transnistria", a apreciat Jirinovski. Facţiunea "Rodina" (Patria) a elaborat deja un apel adresat Camerei superioare a parlamentului - Consiliul Federaţiei - şi preşedintelui Putin, cerând iniţierea procedurilor de recunoaştere a Transnistriei ca stat independent. De altfel, în aceste zile, liderul transnistrean Igor Smirnov este prezent la Moscova, pentru consultări cu oficialităţi ruse asupra modului în care va putea fi valorificată politic şi juridic opţiunea majorităţii transnistrenilor exprimată la referendum.
Înainte de a pleca spre Moscova, Smirnov a declarat că Transnistria este pregătită să intre în "zona rublei ruse". Până în prezent, autorităţile ruse au fost destul de reţinute în comentariile privind rezultatele referendumului, în timp ce liderii de la Tiraspol au exclus, pentru totdeauna, posibilitatea revenirii regiunii în cadrul Republicii Moldova.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite