Dulce Pontes îndulceşte toamna cu fado portughez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

declarându-se de nenumărate ori o mare admiratoare a muzicii acesteia.Clasificarea aceasta s-a dovedit a fi totuşi limitată, în anii următori, şi înregistrările au dovedit asta, ceea ce

declarându-se de nenumărate ori o mare admiratoare a muzicii acesteia.
Clasificarea aceasta s-a dovedit a fi totuşi limitată, în anii următori, şi înregistrările au dovedit asta, ceea ce făcea ea fiind cu mult mai mult decât interpretarea unor melodii deja celebre. Vocea ei, "strălucitoare", nu poate fi categorisită ca aparţinând unui stil anume, stilul ei aparte îi permite să interpreteze cu succes rock fado sau chiar un cântec cu inflexiuni africane. Ea are un stil propriu de interpretare a fiecărei melodii, a ei sau a altcuiva, un stil unic şi de neuitat, stilul Dulce Pontes. Dulce Pontes s-a născut în Montijo, Portugalia, în 1969. La doar 22 de ani, în 1991 a câştigat Festivalul Naţional de Cântec al Portugaliei şi în acelaşi an a reprezentat această ţară la Eurovision. Chiar dacă nu a ieşit învingătoare, concursul a fost rampa ei de lansare în Europa. Din acel moment, cariera ei a prins avânt. În 1992, lansează primul său album, "Lusitana", şi în 1993 al doilea, "Lagrimas".
Cu acest al doilea album, Dulce Pontes devine un star mondial. Concertele ei din Spania, Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Japonia şi Brazilia dovedind lumii că muzica portugheză trebuie aşezată la loc de cinste în topurile mondiale. Albumul "Lagrimas" a fost unul dintre cele mai bine vândute din toate timpurile în Portugalia, iar melodia "A Cançăo do Mar" a ajuns şi la Hollywood, pe coloana sonoră a filmului "Primal Fear", film care îl are în distribuţie pe Richard Gere, şi nu oricum, ci introdus de producătorul Gregory Hoblit de patru ori pe coloana sonoră. În perioada respectivă a început şi colaborarea cu Ennio Morricone, prima lor înregistrare, "A Brisa do Coraçăo" fiind şi titlul pentru următorul ei album, apărut în 1995. Dulce Pontes a experimentat cu succes şi o serie de "duete celebre", colaborările cu Jose Carreras, Andrea Bocelli, Cesária Évora, Caetano Veloso şi Daniela Mercury fiind încununate de succes. Din 1998, Dulce Pontes este solist invitat la concertele marelui compozitor şi dirijor Ennio Morricone, care a compus melodii speciale pentru a onora prezenţa ei. Maestrul spune că a compus melodii care "...să respecte amplitudinea ei vocală, păstrând totuşi conotaţiile de fado portughez... În felul acesta, ea îşi păstrează personalitatea. Oricum, calităţile ei, dovedite la înregistrarea acestor melodii, sunt atât de cameleonice, atât de complete, atât de incredibil variate..."
Dulce Pontes are admiratori în toată lumea, unul dintre ei, foarte cunoscut la noi, Paulo Coelho, spune despre muzica ei că "...te face să simţi nevoia să o împărtăşeşti cu cei pe care îi iubeşti, dar şi cu restul de univers tăcut şi intens ce ne înconjoară".
O dovadă că este o fire activă este şi faptul că Dulce a experimentat cântece într-o mare varietate de limbi străine. În 2004, colaborarea ei cu Ennio Moricone s-a lăsat cu lansarea unui nou album, "Focus", care cuprinde melodii cântate de Dulce în trei limbi. Cu acest album a câştigat Discul de aur în 20 de zile. În ultimii treisprezece ani, viaţa ei a însemnat o călătorie continuă, muncă fără răgaz, dar ea nu se plânge, ba din contră, spune chiar: "Concertele sunt cele mai fericite şi intense momente din viaţa mea... Este senzaţia de a avea un dar divin... O raţiune pentru a trăi."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite