Duelul TV Biden-Palin, rezultat indecis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia a fost subiectul fierbinte abordat de cei doi candidaţi la vicepreşedinţia SUA. Democratul Joe Biden şi republicana Sarah Palin au reuşit să evite gafele majore în cursul dezbaterii televizate de joi, singura înaintea alegerilor din 4 noiembrie.

Cei doi candidaţi au evitat să se pună pe ei înşişi în prim-plan şi au preferat să vorbească despre meritele colegilor lor de echipă, Barack Obama şi John McCain.

Guvernatoarea de Alaska l-a prezentat pe contracandidatul republican McCain, drept un reformator care, din păcate, nu este îndeajuns de mult ascultat în Senat.

La rândul său, senatorul de Delaware a criticat administraţia Bush, afirmând că Statele Unite se confruntă cu „cea mai mare criză economică din toate timpurile“.

„Este dovada că politicile economice din ultimii opt ani au fost cele mai rele pe care le-am avut. În consecinţă, am văzut ce s-a întâmplat pe Wall Street“, a spus el.

Palin a acuzat băncile de lăcomie

„Bineînţeles că de vină au fost creditorii lacomi, care au încercat să convingă americanii că este inteligent să îşi cumpere case de 300.000 de dolari, deşi nu-şi puteau permite decât case de 100.000 de dolari. Oamenii s-au minţit singuri, iar Wall Street a dat dovadă de lăcomie şi corupţie. Trebuie să punem capăt acestui lucru“, a spus candidata republicană.

„Trebuie să ne asigurăm că cerem Guvernului federal o supraveghere strictă a instituţiilor care se ocupă de investiţiile şi economiile noastre şi trebuie să evităm să ne îndatorăm“, a spus Palin, al cărei partid este adeptul unei cât mai mari libertăţi a pieţei. Folosindu-se de imaginea de cetăţean american obişnuit, Palin a declarat că, pentru a înţelege situaţia, trebuie să meargă alături de copiii ei la meciurile de fotbal şi să îi asculte pe părinţi.

Dezbaterea nu a schimbat  ideea de fond

„Wall Street Journal” consideră că guvernatoarea de Alaska „s-a apărat  bine“ în subiectele de politică internaţională, în faţa adversarului său, care este preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului. Potrivit aceluiaşi ziar, Palin „a marcat puncte mai puţine în discuţiile despre Irak şi Afganistan“. „New York Times“ s-a arătat dur la adresa candidatei republicane.

„Dezbaterea nu a schimbat ideea fundamentală că McCain a făcut o alegere total iresponsabilă, distrugând imaginea pe care şi-o crease, aceea de bărbat matur, onest, cu multă experienţă, judecată şi principii“, atacă ziarul. „După o serie de interviuri neinspirate, care au provocat îndoieli serioase, chiar în rândul conservatorilor, cu privire la capacitatea sa de a fi vicepreşedinte, Palin nu avea altceva de făcut decât să spună câteva lucruri de bun-simţ şi să evite orice gafă care ar fi decis rezultatul alegerilor“, continuă „New York Times“.

„Pe baza acestui criteriu, dar nu numai a lui, guvernatoarea din Alaska s-a descurcat bine“, conchide cotidianul “Washington Post”, care i-a pus pe cei doi adversari pe picior de egalitate. „Nu aveam aşteptări prea mari de la această dezbatere viceprezidenţială“, scrie acelaşi cotidian, adăugând că întâlnirea „a fost, de fapt, o discuţie plină de încercări de a evita gafe şi care a tratat lucrurile numai la suprafaţă“.

Paul Achter, profesor de comunicare la Universitatea Richmond, a apreciat că cei doi au fost “la egalitate”. „Deşi Palin este foarte bună la televiziune, acest lucru nu face din ea un personaj de anvergură naţională şi mai ales nu schimbă cu nimic opţiunile  în privinţa alegerilor prezidenţiale”. În concluzie, opinează analiştii, coechipiera lui McCain a fost bună în măsura în care şi-a învăţat lecţia, dar Biden a punctat la capitolul experienţă.

Ambele tabere revendică victoria

În finalul dezbaterii, care a durat 90 de minute şi care a fost difuzată în direct de principalele canale TV americane, cele două tabere au revendicat, fiecare, victoria. Potrivit sondajelor realizate de CNN şi CBS, Biden a ieşit învingător, dar CNN a subliniat că, în opinia a 84% din telespectatori, Palin a ieşit mai bine decât se prevedea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite