Duelul McCain-Obama, încheiat cu o remiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa americană apreciază că prima confruntare televizată dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale a fost relativ echilibrată.

John McCain şi Barack Obama s-au confruntat, dur pe alocuri, timp de 90 de minute, fiind urmăriţi de zeci de milioane de telespectatori.

Una dintre întrebările de interes pentru americani, cea referitoare la criza sistemului financiar, i-a permis candidatului democrat să-l asocieze pe rivalul său republican la bilanţul de impopularitate a preşedintelui George W. Bush. “Trebuie să recunoaştem că această criză este punctul final al celor opt ani de politică economică greşită, condusă de Bush şi susţinută de senatorul McCain”, a spus Obama.

El a reamintit că, în Senat, McCain a votat “90% din timp” pentru proiectele liderului de la Casa Albă. În replică, senatorul de Arizona a precizat că s-a opus preşedintelui pe tema cheltuielilor bugetare, a schimbărilor climatice, a torturării prizonierilor şi asupra modului în care se desfăşoară războiul din Irak.

Iranul, Rusia şi petrodolarii

Divergenţele cele mai mari au apărut când dezbaterea a ajuns la chestiunile internaţionale, în special cu privire la politica faţă de Rusia şi Iran. Obama a pledat pentru “o diplomaţie fermă şi directă” cu Iranul şi a spus că este de acord cu McCain că SUA nu pot tolera un Iran cu arma nucleară. Însă a spus că îşi rezervă dreptul, în calitate de preşedinte, de a se întâlni cu cine doreşte, referindu-se la intenţia sa de a purta un dialog cu preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad.

McCain a vorbit despre “naivitatea” lui Obama, afirmând că a fi dispus să discuţi cu un lider ca cel al Iranului înseamnă să-i dai o legitimitate declaraţiilor sale. El a reamintit că Ahmadinejad a promis de mai multe ori să şteargă Israelul de pe hartă.

Deşi ambii au criticat invazia rusă în Georgia, candidatul democrat a declarat că Occidentul şi Rusia nu trebuie să revină la relaţiile tensionate din perioada Războiului Rece. Poziţia republicanului a fost mult mai dură, el des-criind Rusia ca pe “o naţiune alimentată de petrodolari, cu un guvern condus de un fost apparatcik din KGB”. 

Presa şi alegătorii, pe poziţii diferite

Democratul Obama a dominat discuţiile cu privire la economie, insistând asupra necesităţii de a-i ajuta pe toţi americanii, nu doar pe cei din sistemul bancar. Pentru “Washington Post”, dezbaterea a permis, în mod paradoxal, punerea în evidenţă a punctelor comune dintre cei doi candidaţi. Părerea telespectatorilor a fost diferită, trei sondaje importante, realizate de “CNN”, “CBS” şi USA Today/Gallup”, dându-l câştigător pe Barack Obama, care a punctat mai ales pe subiectele economice. ;

Criza financiară

Confruntarea dintre cei doi a fost dominată de criza financiară mondială, deşi, iniţial, se stabilise că va fi dedicată politicii internaţionale. În opinia analiştilor, schimbarea a fost în beneficiul lui Obama.

Extinderea NATO

Cei doi candidaţi au fost de acord că Georgia şi Ucraina trebuie să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Obama a precizat chiar că cele două ţări ar trebui să primească Planul de Acţiune pentru Aderarea la NATO cât mai curând posibil.    

Puncte de vedere

Fostul secretar american de stat, Henry Kissinger, s-a declarat de partea lui John McCain în chestiunea iraniană. El a precizat că nu vede oportunitatea unei întâlniri între viitorul preşedinte al Statelor Unite şi cel al Iranului, Mahmud Ahmadinejad. 

“Încălzindu-se” pentru confruntarea cu Sarah Palin de joi, candidatul democrat pentru vicepreşedinţie, Joe Biden, a afirmat că dezbaterea le-a oferit americanilor prilejul să îşi dea seama că actuala criză financiară nu a izbucnit săptămâna trecută, ci de mult mai mult timp. “A început în momentul în care George W. Bush a fost ales preşedinte”, a precizat Biden.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite