Du-te-vino cu reforma Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea de reorganizare a sistemului sanitar a fost punctul de plecare al scandalurilor actuale din societate.

Publicată de Ministerul Sănătăţii pe 28 decembrie, ea a stârnit abia după 10 zile o primă reacţie serioasă: cea a dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi şeful Comisiei de urgenţă. Arafat a spus că deschiderea fondurilor publice către alţi furnizori decât cei doi care funcţionează acum - SMURD şi Ambulanţa de stat - ar duce la blocarea sistemului naţional de urgenţă şi ar costa vieţile oamenilor. Din acel moment, întreg restul legii a căzut în dizgraţie publică, deşi era cunoscută prea puţin.

În fapt, proiectul urma să modifice fundamental felul în care se gestionau banii din acest domeniu. Legea deschidea calea caselor de asigurări private din România şi introducea astfel o concurenţă între diverşii furnizori de servicii: spitale, clinici, cabinete medicale, farmacii.

Astfel, aceştia din urmă trebuiau să negocieze cu asigurătorii, ceea ce, susţineau iniţiatorii legii, ar fi fost în beneficiul pacienţilor. Care puteau alege între mai multe case de asigurări de sănătate, între mai mulţi furnizori de servicii şi puteau opta şi pentru plata unei asigurări suplimentare.

Numai că nimic din textul legii n-a mai contat, pentru că lucrurile s-au precipitat. În doar câteva săptămâni, Arafat a fost certat în direct, la TV, de către preşedintele Traian Băsescu, apoi subsecretarul de stat şi-a dat demisia, act care a stârnit protestele de stradă. Pe 13 ianuarie, după doar două săptămâni de la lansare, legea a fost retrasă din dezbatere de Guvern, la îndemnul lui Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite