Drumurile vor fi reabilitate în trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihorenii mai au până să scape de gropile din şosele. Bugetul estimat pentru acest an, pentru lucrările de întreţinere a drumurilor din judeţul Bihor, este de aproxi-mativ 11.600.000 de lei.

Cu toate că sunt reparate de două ori pe an, drumurile bihorene nu arată deloc ca nişte şosele europene. Cauzele sunt deja foarte bine cunoscute. În primul rând, şoselele nu mai au demult capacitatea portantă să suporte traficul din ultimii ani. În al doilea rând, vremea nu-i ajută deloc pe cei care se ocupă cu întreţinerea şoselelor din judeţ. Cei care circulă pe DN 79 (Oradea - Arad) şi pe DN 19 (Oradea – Satu Mare) sunt de-a dreptul şocaţi că, în secolul vitezei, încă mai există drumuri pe care nu se poate circula cu mai mult de 20 km la oră.

Pline de gropi

În urmă cu câteva luni, drumurile amintite se aflau în stare decentă. După fiecare iarnă, apar şi craterele din şosele. „Sunt foarte nemulţumită de condiţiile în care trebuie să circulăm pe un drum european. Sunt din Baia-Mare şi locuiesc în Oradea, de obicei mergeam în vizită la părinţii mei cel puţin o dată la trei săptămâni, dar din cauza drumurilor proaste nu mai merg aşa des. Aşa ceva nu este normal, pe lângă că trebuie să conduc foarte încet sunt atâtea gropi, că nu le pot ocoli şi îmi distrug maşina”, ne-a declarat Raluca Mănucu, o orădeancă nemulţumită că-şi distruge maşina în drumurile din judeţ.  

Reabilitate în trei ani

Potrivit şefului Secţiei de Drumuri Naţionale Oradea, inginer Corneliu Piţurcă, în aproximativ trei ani vor fi reabilitate trei drumuri importante din judeţul Bihor. DN 79 (Oradea - Arad)  a fost deja predat spre execuţie unei firme din Italia, DN 19 (Oradea – Satu Mare) va fi predat în 26 martie 2009 unei alte firme străine şi DN 76 ( Oradea – Deva), care este încă în procedură de achiziţie.

„După reabilitarea acestor drumuri, judeţul Bihor va avea, în aproximativ trei ani, 216 km de şosele reabilitate. Până atunci, noi ne ocupăm de întreţinerea curentă a tuturor drumurilor din judeţ, în funcţie de bugetul alocat în fiecare an”, ne-a declarat Corneliu Piţurcă.

Bugetul estimat pentru acest an, pentru lucrările de întreţinere a drumurilor din judeţul Bihor, este de aproximativ 11.600.000 de lei. „Dacă vom obţine aceşti bani, vom face tot ceea ce ne-am propus, dacă nu, vom executa lucrări în funcţie de banii alocaţi”, a spus Corneliu Piţurcă. Până la reabilitarea drumurilor, şoferii nu pot decât să se înarmeze cu răbdare şi pot să stea liniştiţi, pentru că pe drumul de Arad şi pe cel de Satu Mare sigur nu-i vor prinde radarele.

Rute în reparaţii capitale

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că drumurile distruse de camioanele companiei Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, vor fi reparate. „Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va începe, cât mai curând, lucrările la drumurile judeţene distruse de traficul greu. Acum sunt într-o stare deplorabilă”, a declarat Radu Berceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite