Drumul spre un alt mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod normal, până la jumătatea guvernării nu se pune niciodată problema unor reaşezări şi, cu atât mai puţin a migrărilor dintr-o parte în alta. Toamna aceasta este, însă,

În mod normal, până la jumătatea guvernării nu se pune niciodată problema unor reaşezări şi, cu atât mai puţin a migrărilor dintr-o parte în alta. Toamna aceasta este, însă, atipică.Sunt, în momentul de faţă, mai multe indicii că s-ar pregăti o coaliţie care să preia guvernarea după eventualele anticipate. Mai întâi de toate se regrupează sindicatele, care îşi caută colaboratori politici pentru reprezentare parlamentară. În lipsa unei formaţiuni puternice în zona stângii, sindicatele au început să contacteze aripi din diferite partide. Demersurile sindicale sunt dublate de reaşezări şi tatonări în zona politică. PNL-ul este pe cale să se rupă. Surse din Alianţă spun că doar problema titulaturii îi împiedică momentan pe cei din aripa Stolojan să meargă la tribunal pentru a înregistra un nou partid. Liberalii s-au rupt de atâtea ori în decursul timpului, încât au folosit toate combinaţiile de litere posibile. Aripa Tăriceanu pare, în aceste condiţii, că a optat pentru un traseu mai puţin spectaculos, dar mai influent. Acolo se discută deja de faptul că a fi un partid de şapte, opt procente este mai eficient în negocierile unui guvern, exemplul conservatorilor fiind unul de succes. La PD, lucrurile sunt clare, fiind un partid alimentat de la Cotroceni prin cordon ombilical.
Pesediştii sunt şi ei în mari schimbări. La casele de pariuri deschise pentru congresul din decembrie, Sorin Oprescu este dat ca învingător de facto, ceea ce ar însemna că ai lui Iliescu vor băga ceva cărbuni pe foc. În aceste condiţii, nimeni nu se mai miră când se spune că aripa de la Cluj a PSD s-ar putea alătura unei posibile noi coaliţii, care să preia guvernarea după anticipatele din primăvară. Bineînţeles, peisajul este colorat de Partidul Conservator, care deja are relaţii discrete cu aripa Iliescu, şi de PNG-ul care ar urma să constituie momentul vesel parlamentar. În momentul de faţă se poate contura o variantă guvernamentală alcătuită aşadar din PD, liberalii lui Stolojan, aripa Cluj a PSD, sindicate, intrate pe diverse liste, bineînţeles cu Theodor Stolojan în frunte. Încă din primul moment se poate observa că ar fi o mişcare favorabilă lui Traian Băsescu. Numele lui Stolojan este vehiculat tot mai mult ca posibil premier într-o astfel de combinaţie. Pentru Băsescu, asta nu ar aduce doar confortul de a guverna direct, cu oameni apropiaţi, ci şi siguranţa unui nou mandat. Anticipatele ţinute în primăvară ar instala un parlament şi un guvern care ar trece de anul 2009, anul prezidenţialelor. Băsescu ar putea candida atunci nestingherit. Cu un prim-ministru marionetă, care să nu aibă aspiraţii prezidenţiale, cu un Becali consumat deja în parlament şi cu un important suport de oameni ai muncii, actualul preşedinte şi-ar putea vedea visul cu ochii. El a declarat în nenumărate rânduri că după ce va termina la Cotroceni nu se va mai întoarce în partid. La fel de apăsat a spus însă că vrea încă un mandat. Aşa că a început deja să-şi netezească drumul. şi, cu siguranţă, într-un ultim mandat, Băsescu ar fi la fel de tolerant ca predecesorul său Ion Iliescu. Cu alte cuvinte, un mare democrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite