Drumul Crucii, pe înţelesul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul Crucii, pe înţelesul copiilor
Drumul Crucii, pe înţelesul copiilor

Artiştii au realizat o scenografie care duce copiii pe urmele lui Iisus, inspirându-se din străinătate. Străzile Ierusalimului antic sunt redate realist la Posticum şi surprind patimile nazarineanului.

Decorul pentru Săptămâna Mare a fost realizat de trei artişti plastici orădeni de la Facultatea de Arte Vizuale Oradea, Constantin Costea, Jedlicska Zoltan şi Hollo Kinga, care au câştigat o bursă a Asociaţiei Posticum  pentru acest proiect. Ei au ridicat o parte din Ierusalim, locurile menţionate în Biblie, de la Duminica Floriilor la Duminica Învierii.
Doi ghizi cu îmbrăcăminte de epocă îi călăuzesc pe copii, oferindu-le explicaţii în limbile română şi maghiară, despre patimile Mântuitorului Iisus Hristos şi importanţa sacrificiului său, iar în „camera de sus” sunt invitaţi la „cina de taină”, cu pâine şi suc de struguri.
Muzica şi luminile sunt alese în funcţie de emoţiile fiecărui moment. „Colegii mei şi cu mine ne-am folosit imaginaţia şi cunoştinţele artistice şi istorice pentru a face scenografia cât mai realistă. Am încercat să redăm patina timpului pentru a face totul cât mai veridic”, spune pictorul Constantin Costea.

S-au inspirat de la nemţi

Ideea a fost preluată din Germania, unde se realizează proiecte similare de mai mulţi ani pentru a-i familiariza pe copii cu povestea Paştelui.
Până în 10 aprilie, vor avea loc patru reprezentaţii zilnice ale călătoriei, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, precizează Erika Seres, unul dintre cei doi ghizi pentru copiii vorbitori de română. Joi, prezentările sunt în germană, engleză şi slovacă. Grupul de vizitatori trebuie să fie de maxim 15 persoane. Taxa de intrare pentru copii este 2 lei, pentru adulţi 4 lei, iar pentru familii 8 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite