"Drumarii", principalii responsabili pentru carambolul de pe Autostrada Soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor de drept susţine că vina pentru carambolul mortal petrecut, pe 6 iulie, pe Autostrada Soarelui aparţine companiei de drumuri. Petre Buneci (foto), profesor bucureştean de

Un profesor de drept susţine că vina pentru carambolul mortal petrecut, pe 6 iulie, pe Autostrada Soarelui aparţine companiei de drumuri.

Petre Buneci (foto), profesor bucureştean de drept procesual penal, a declarat, pentru agenţia Mediafax, că "principala responsabilitate care trebuie cercetată este cea a Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, întrucât, conform legii, una dintre obligaţiile care îi revin este de a organiza şi controla aplicarea semnalizării rutiere".

Chiar dacă accidentul în lanţ din 6 iulie a fost favorizat de devalizarea cablurilor de cupru de la sistemul de informare şi prevenire de pe Autostrada Soarelui, profesorul Buneci apreciază că acest caz este unul complex şi nu trebuie redus la cercetarea unui furt.

Compania de drumuri "nu poate fi exonerată" Profesorul a precizat că CNADNR "nu poate fi exonerată de asigurarea desfăşurării traficului rutier în condiţii de siguranţă", menţionând, de asemenea, că Parchetul se poate autosesiza în acest incident.

Pe 8 iulie, directorul CNADNR, Mihai Grecu, a declarat pentru "Adevărul" că nu a dispus amenzi pentru cele întâmplate pe autostradă, arătând că instituţia pe care o conduce nu are în atribuţii împiedicarea furturilor de la sistemul de avertizare. Profesorul Buneci este însă de părere că acuzaţia de furt trebuie pedepsită pe măsura gravităţii faptelor.

Conform Codului Penal, furtul instalaţiilor sau componentelor sistemelor de siguranţă a traficului rutier se pedepseşte cu închisoarea între 10 şi 20 de ani, în cazul în care consecinţele au fost deosebit de grave. Pe 6 iulie, un tânăr şi-a pierdut viaţa şi alte 12 persoane au fost rănite, într-un accident în care au fost implicate 19 maşini, după ce fumul unui incendiu de mirişte a invadat carosabilul.

Ministerul de Interne a stabilit atunci că acel carambol a fost provocat de către nesemnalizarea, de către Garda de Mediu sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a incendiilor la miriştile din apropierea autostrăzii, precum şi de lipsa avertizării corespunzătoare.

O nouă victimă pe A2 Un om a murit şi 13 autoturisme au fost făcute zob, în urma unui accident în lanţ produs, ieri-dimineaţă, pe Autostrada Soarelui. Şoferul unui tir a adormit la volan şi a intrat într-un trailer care transporta maşini noi, staţionat pe banda de urgenţă. Acesta a ricoşat într-un alt trailer oprit şi el pe aceeaşi bandă. În urma impactului, şoferul tirului a murit pe loc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite