Drogurile uşoare, la mare căutare printre consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii antidrog care urmăresc filierele de trafic spun că stupefiantele sunt aduse din străinătate şi că traficanţii fac bani frumoşi din această activitate.

Anchetatorii antidrog care urmăresc filierele de trafic spun că stupefiantele sunt aduse din străinătate şi că traficanţii fac bani frumoşi din această activitate.
FLAVIA CISTIAN
Braşovenii sunt consumatori de droguri uşoare. Aceasta este concluzia la care au ajuns poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Braşov. Drogurile se consumă de obicei la petreceri, în discoteci sau în cluburi.
Clienţi doar pe recomandare
Preţurile stupefiantelor sunt extrem de mari. Pentru un gram de haşiş, distribuitorii cer 150 de lei. Un gram de cannabis costă între 50 şi 100 de lei, în funcţie de tăria drogului. O pastilă de extasy se vinde cu preţuri cuprinse între 10 şi 15 euro. În acest caz, costul variază în funcţie de locul de unde este cumpărată „marfa“ - în club sau direct de la dealer. „De exemplu, joi şi vineri traficanţii îşi fac stocul şi apoi vând drogurile. Majoritatea consumatorilor preferă să cumpere drogurile pe comandă, înainte de a merge la distracţie. Sunt mai ieftine. Cercul în care se acţionează este restrîns. Ajungi la dealeri numai pe baza recomandărilor, pentru că traficanţii nu au încredere în oricine”, spune comisarul şef Gabriel Florescu, şeful BCOO Braşov.
Oraş de tranzit
Vânzătorii de droguri fac parte de regulă din reţele bine organizate, care pot cuprinde membri şi din afara Braşovului. Pentru a-şi satisface clienţii, traficanţii aduc marfa din sursă externă – cel mai des din Bucureşti şi, mai departe, din Spania sau Italia. Drogurile de mare risc - heroină, cocaină sau LSD, sunt rar întâlnite la Braşov. „Consumatorii din Braşov nu au anturaje în care se folosesc astfel de droguri. Nu este ca în Bucureşti, unde nu există cartier în care să nu găseşti heroină. Acest drog este foarte periculos. Motivul principal este că el crează o dependenţă fizică şi psihică. Braşovul este o piaţă de tranzit şi de consum ocazional pentru drogurile uşoare, în mod special cannabis şi haşiş. Aceste droguri ocupă aproximativ 80% din piaţă. Nu putem vorbi despre un fenomen. În general, în România piaţa de consum aduce beneficii minimale. Piaţa de desfacere este în afara ţării”, spune şeful BCCO Braşov. Oamenii legii trimit după gratii zeci de traficanţi în fiecare an. Consumul de droguri este însă în creştere.
Specialiştii spun că cei mai vulnerabili sunt tinerii. „Vin părinţi care ne sesizează că au găsit seringi în şcoală. Din partea profesorilor există un dezinteres general. Am avut două - trei cazuri izolate, în care elevii unor licee erau chiar dealeri”, spune comisarul şef Gabriel Florescu.
Legea pedepseşte traficul de droguri de risc cu închisoare între 3-15 ani şi între 10 şi 20 de ani pentru trafic de droguri de mare risc. Pedeapsa pentru consumul de droguri este între 2 şi 5 ani. Bilanţ
antidrog
În 2009, 22 de persoane au fost cercetate pentru astfel de infracţiuni. Dintre acestea, 11 au fost arestate. În 2008, au fost demascate patru grupări de traficanţi. Peste 20 de persoane au fost cercetate, iar şase au ajuns după gratii. Tot în 2008, specialiştii BCCO au capturat 146 gr cannabis, aproximativ 154 gr haşiş şi 198 comprimate de exstasy.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite