Drogurile sintetice se vând ca abţibilduri, în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de droguri sintetice l-a depăşit la nivel mondial pe cel de cocaină şi heroină, numărul de consumatori ajungând la peste 26 de milioane, este concluzia unei conferinţe internaţionale

Consumul de droguri sintetice l-a depăşit la nivel mondial pe cel de cocaină şi heroină, numărul de consumatori ajungând la peste 26 de milioane, este concluzia unei conferinţe internaţionale la care au participat 74 de ţări.
"Metamfetaminele sunt la îndemâna oricui", ne-a declarat Cristian Ene, preşedintele Forumului Antidrog, care a mai adăugat că "metamfetaminele, cunoscute ca droguri proiectate, sunt mai ieftine şi de 6 mii de ori mai active decât heroina sau cocaina, provocând moarte subită". Ele au un imens potenţial de violenţă, care se mai numeşte "viteză'' sau "sticlă", şi stimulează sistemul nervos central. Puternic toxicogene, distrug creierul şi dau simptome asemănătoare Parkinsonului, adică paralizie şi probleme de echilibru sau de coordonare a mâinilor şi a picioarelor. Metamfetaminele pot fi înghiţite, aspirate pe nas, fumate sau injectate. La doze mici îl fac pe consumator să se simtă mai energic, mai rapid, mai încrezător, mai puternic. În timp, aceste efecte scad şi este nevoie de mărirea dozei pentru a obţine efectele euforice dorite. Ei devin agitaţi şi imprevizibili, pot fi un moment calmi şi prietenoşi, ca apoi să devină furioşi şi ameninţători. "Drogurile sintetice se consumă în general în cluburi, dar circulă şi în şcoli, pe bază de abţibilduri cu personaje desenate, care se pun pe limbă. Au forme diverse, pot arăta ca o aspirină, singura diferenţă fiind desenul de pe ea. Mulţi părinţi, dacă ar primi câteva medicamente printre care s-ar strecura şi un astfel de drog, nici nu şi-ar da seama", ne-a explicat preşedintele Forumului Antidrog, care va lansa primul centru privat cu autofinanţare de consultanţă gratuită, unde părinţii vor putea afla de la psihologi şi psihiatri detalii despre ameninţarea drogurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite