Drogurile au devenit accesibile ca pret pentru romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de droguri in Romania creste, in timp ce varsta celor care le utilizeaza scade. "Oferta de stupefiante de pe piata romaneasca este mare si variata, iar pretul produselor, foarte mic", a

Consumul de droguri in Romania creste, in timp ce varsta celor care le utilizeaza scade. "Oferta de stupefiante de pe piata romaneasca este mare si variata, iar pretul produselor, foarte mic", a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestorul Pavel Abraham, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Drogurilor. In prezent, este accesibil sa-ti cumperi droguri din Romania deoarece, dupa cum afirma presedintele ANA, capturile de stupefiante din ultima vreme au fost mult sub nivelul anului 2003. Potrivit unui studiu national lansat in premiera in Romania si realizat integral cu finantare de la Banca Mondiala, drogurile ilegale cele mai cunoscute de populatie sunt canabis, cocaina, Ecstasy si heroina. Prevalenta consumului de droguri ilegale de-a lungul vietii in functie de tipul acestora, este pentru canabis de 1,7 la suta din populatia totala, 0,4 la suta pentru cocaina, 0,3 la suta pentru Ecstasy si 0,2 la suta pentru heroina.
Transilvania cere LSD, Capitala e pe canabis
Potrivit studiului, canabisul se consuma in toate regiunile tarii, cea mai mare pondere, de 3,8 la suta, fiind in Bucuresti, apoi Transilvania - 2,8 la suta si Oltenia - 2,1 la suta. Ecstasy se afla pe locul doi, cu un consum de 1,3 la suta in Bucuresti, Oltenia - 0,6 la suta si Transilvania - 0,2 la suta. Cocaina se afla pe locul trei, cu un consum de 1,9 la suta in Bucuresti, iar pe locul patru se afla heroina, cu un consum de 1 la suta care se mentine in Capitala. In ceea ce priveste drogurilor sintetice, relevant este LSD-ul, care se consuma doar in Transilvania - 0,8. Studiul mai releva faptul ca peste jumatate din subiectii chestionati apreciaza consumatorul de droguri mai mult ca fiind o persoana bolnava decat un infractor. 19,2 la suta din totalul celor intervievati cred ca toxicomanii ar trebui acceptati ca orice alta persoana. Acelasi studiu evidentiaza ca 98,1 la suta din intervievati recunosc ca un consum continuu de canabis prezinta risc pentru sanatate. Dupa parerea a 98,3 la suta din subiecti, consumarea cocainei o data sau de doua ori prezinta risc pentru sanatate. In momentul de fata, Romania se plaseaza la mijlocul clasamentului, intre tarile europene, la consumul de droguri.

Opt tineri au fost prinsi de politisti cu seringa in vena
Opt tineri care se drogau in locuinta unei cunoscute distribuitoare de heroina din cartierul Ferentari au fost prinsi de politistii antidrog cu seringa in vena. Pentru prinderea acesteia, politistii i-au organizat un flagrant "ca la carte". Astfel, un politist s-a dat drept cumparator si s-a dus la domiciliul Ortensiei Apostol cu bani capcanati crimilalistic. Aceasta i-a vandut politistului doua doze de heroina contra sumei de 600.000 lei. O data incheiata tranzactia, politistii si luptatorii SPIR au intrat in casa distribuitoarei, unde locuia fara forme legale, si au gasit opt tineri care se drogau si patru grame de heroina. Asupra tinerilor, cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, au fost gasite 20 doze de heroina si mai multe seringi hipodermice. Ortensia Apostol a fost retinuta pentru detinere de droguri de mare risc si punerea la dispozitie a locuintei pentru consum de droguri, iar cei opt tineri sunt cercetati in stare de libertate pentru detinere de droguri de mare risc in vederea consumului propriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite