Drapelul Romaniei - ridicat la sediul NATO din Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la ora 10,45, ora Bucurestiului, drapelul Romaniei a fluturat pentru prima data la aceeasi inaltime cu cele ale Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei sau Germaniei, la cartierul general al

Ieri, la ora 10,45, ora Bucurestiului, drapelul Romaniei a fluturat pentru prima data la aceeasi inaltime cu cele ale Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei sau Germaniei, la cartierul general al NATO de la Bruxelles. Prin integrarea in cea mai puternica alianta militara a tuturor timpurilor, tara noastra are dupa o lunga perioada securitatea intr-adevar garantata. Dupa o scurta defilare a drapelelor nationale, in sunet de fanfara, ceremonia de la sediul NATO a fost deschisa de ministrii de externe ai celor 19 state membre care i-au primit langa ei, pe podiumul din curtea de onoare, pe omologii lor din Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia si Slovacia care s-au alaturat NATO cu drepturi depline. In acordurile imnurilor celor 7 noi tari membre, in ordine alfabetica, au fost apoi inaltate drapelele acestora in rand cu cele ale membrilor mai vechi. Cate doi soldati din armata fiecaruia dintre cele 7 state au strajuit pe parcursul intregii festivitati catargul si drapelul. Masurile de securitate luate cu ocazia manifestarilor de ieri de la Bruxelles au fost deosebit de stricte, avand in vedere prezenta secretarului Departamentului de Stat al SUA, Colin Powell. De exemplu, traficul aerian a fost deviat timp de 30 de minute cat a durat ceremonia, avioanele care trec in mod obisnuit chiar pe deasupra cartierului general al Aliantei, situat foarte aproape de aeroport, fiind directionate pe alte coridoare de zbor. "Cand am ridicat drapelul am avut emotii pozitive" - au marturisit disciplinat militarii din garda de onoare Cei doi militari care au ridicat drapelul Romaniei in fata sediului NATO sunt sg.maj. Razvan Voicu, 29 de ani, din Calarasi, si sg. Mihai Daniel, 23 ani, din Prahova. Amandoi baietii, aratosi, imbracati in uniforma de gala si putin emotionati sunt de la Regimentul de Garda din Bucuresti. Pentru ceremonia propriu-zisa au facut trei repetitii, toate intr-o zi. "Ce se intampla daca nu reuseati sa fixati steagul pe catarg?". "Nu exista, avem in spate o multime de misiuni, il puneam noi cumva", ne-a raspuns Mihai Daniel. "Ce-ati simtit cand ati ridicat steagul?". "Am simtit emotii pozitive", au raspuns disciplinat baietii.
Primul Consiliu Nord-Atlantic cu participarea Romaniei
Imediat dupa incheierea ceremoniei de aderare, Romania a participat pentru prima oara in calitate de membru plin al NATO la Consiliul Nord-Atlantic - NAC. Aceasta prima editie in 26 de membri a Consiliului a fost una festiva, consacrata evenimentului pe care-l reprezinta largirea Aliantei cu 7 state. "In Europa de astazi, soarta unei tari nu mai depinde de geografie", a declarat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, care a subliniat ulterior ca victoria obtinuta de cei 7 noi membri este cu atat mai mare cu cat, spre deosebire de cei "nascuti intr-o anumita parte a Europei, pentru care libertatea a fost un drept innascut", ei au trebuit sa lupte pentru a o castiga. "O noua victorie pentru cei care au avut de suferit din partea comunistilor", a caracterizat ministrul de Externe, Mircea Geoana, ziua de 2 aprilie 2004. In alocutiunea sa rostita in engleza si franceza, Geoana a subliniat importanta deosebita acordata de Romania relatiei transatlantice, transformarii NATO si adaptarii sale la noul context de securitate.
Romania nu va trimite mai multe trupe decat in prezent pe teatrele de operatii ale NATO
Dupa prima reuniune a NAC, la care Romania a fost reprezentata de ministrul de Externe, Mircea Geoana, impreuna cu ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, s-a participat la o conferinta de presa. In sala, interesati de pozitia Romaniei, s-au aflat si ziaristi de la mari cotidiane americane. Intrebat fiind de o posibila suplimentare a numarului de militari romani in Irak, ministrul Pascu a raspuns: "Daca este vorba de mai multe trupe, ar fi greu. Avem deja multi militari aflati pe front. De exemplu, pentru un batalion trimis trebuie sa avem de fapt trei disponibile ca sa le putem roti. Cu alte lucruri putem insa contribui". La randul sau, ministrul de Externe, Mircea Geoana, a spus: "Situatia din Transnistria, din Ucraina sau problemele legate de Marea Neagra sunt chestiuni legate de securitatea noastra colectiva, iar Romania ca membru NATO va privi cu atentie spre aceste probleme.
NATO ii apara deja pe noii membri
Ministrul de Externe al Sloveniei declara, ieri, la Bruxelles: "Slovenia a dovedit ca este un furnizor de securitate". Dovada consta probabil in faptul ca permite aviatiei italiene sa asigure deja spatiul aerian sloven, tara neavand aviatie proprie. De asemenea, cele trei tari baltice sunt asigurate de cateva zile aerian de patru avioane NATO - din Belgia, Olanda si Danemarca -, fapt privit cu multa reticenta de Rusia, tara cu care balticii se invecineaza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite